Najbolj znani hrvaški trg je zagotovo trg bana Jelačića, ki velja za narodnega heroja. Trg je tudi pomembno stičišče tramvajev in iztočnica za sprehod po mestu. Foto: MMC RTV SLO
Najbolj znani hrvaški trg je zagotovo trg bana Jelačića, ki velja za narodnega heroja. Trg je tudi pomembno stičišče tramvajev in iztočnica za sprehod po mestu. Foto: MMC RTV SLO

Danes v mestu živi okoli 800.000 prebivalcev in kot Zagrebčani radi povedo, ne skrivajo želje, da bi se to število povečalo še za 200.000, tako da bi postali prava metropola, čeprav z okoliškimi prebivalci že presegajo to mejo. Ta želja je vidna že ob prihodu v mesto, ko se po vpadnici do centra voziš mimo steklenih stavb, modernih blokov in lično urejenih parkov s cvetočimi rožami.

Mesto po Balkanu velja za pravo modno doživetje prav zaradi že pregovorno urejenih Zagrebčank, ki si modnih kiksov vsekakor ne upajo privoščiti. Prav zato je sprehod po središču mesta kot prelistati revijo z najnovejšimi zapovedmi kaj obleči.

Tipično srednjeevropsko
Sicer je glavno mesto Hrvaške tipično srednjeevropsko mesto, kjer na vsakem koraku srečaš ostanek zgodovine, predvsem tiste, ki je povezana z avstro-ogrskimi časi. Stavb, ki spominjajo na tiste čase, je nešteto, glavni trg pa nosi ime, ki simbolizira upor proti monarhiji – Trg bana Josipa Jelačića.

Mesto je s svojo koncentracijo muzejev, gledališč, pa tudi lokalov in trgovin v središču mesta odlično za pohajkovanje čez vikend. Muzejev je v mestu 21, galerij 14 in gledališč 10. A naj omenimo le nekaj stvari, vrednih ogleda. Od železniške postaje mimo Trga kralja Tomislava in Strossmeyerjevega trga je le kratek sprehod do strogega centra, stičišča številnih tramvajskih linij na Trgu bana Jelačića. Levo je Ilica, najbolj znana »shopping« ulica. Ulica levo od stojnic z rožami je Tkalčićeva, kjer lahko samo izbirate, kje boste spili kavo ali pivo (morda pa hrvaško narodno – pelinkovec). V neposredni bližini je tudi katedrala. Če bi radi v narodno gledališče ali muzej Mimara, sta obe stavbi le nekaj postaj od Ilice proti jugu.

Malo morje možnosti zabave
Poleg Tkalčićeve je med Zagrebčani za srečevanje prijateljev ob kavi izredno priljubljen tudi Trg Petra Preradovića. Kraj je odlično izhodišče za večerni pohod po mestnih lokalih in diskotekah. Teh je na pretek, cene v njih pa večinoma niso najbolj nizke. Zagreb se lahko pohvali s Hard Rock Caffejem, a se lahko zgodi, da v njem vrtijo vse kaj drugega kot rock. Če si želite takšnih ritmov, je Purgeraj najboljša izbira. Tudi v študentskem naselju imajo lokal, kjer ob vikendih nastopajo takšni in drugačni garažni bendi, denimo punk zasedba, ki preigrava hrvaške narodne pesmi.

Za bolj klubsko sceno z elektronsko glasbo pa so na izbiro Khala bar, People's, Fly, Hemikngway bar, Gallery in Piranha, kjer istoimenske ribe plavajo kar v akvariju sredi lokala. Vendar je to le nekaj lokalov, zabava pa je povsod zagotovljena.

Za potešitev lakote po celonočni avanturi po lokalih ali pa morda le pohajkovanju po mestu je na voljo vrsta restavracij s hitro prehrano, kebab in burek pa sta seveda najbolj dosegljivi možnosti. Če pa je le čas, velja poskusiti tudi kakšno nacionalno jed, denimo štruklje. Prav zaradi vsega naštetega pa je Zagreb zagotovo mesto, kamor se je vredno vračati.

Sabina Zonta

Zagrebška katedrala, zgrajena v romansko-gotskem stilu, je bila zgrajena leta 1217, od takrat je preživela tako napade Tatrov kot požare, obnavljajo pa jo zelo pogosto. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Tramvaj je najboljša oblika javnega prevoza v mestu in deluje že od leta 1920. Dnevnih linij je 15, nočne so štiri, celotno omrežje pa je dolgo 116 kilometrov. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Ban Josip Jelačić je ukinil tlačanstvo na Hrvaškem, izvedel prve volitve v Sabor in se zoperstavil avstro-ogrski nadvladi, prav zato si zasluži osrednje mesto na trgu, ki se imenuje prav po njem. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Trg pesnika Petra Preradovića je izredno priljubljeno zbirališče Zagrebčanov. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Poleg glavne železniške postaje je trg, posvečen prvemu hrvaškemu kralju, kralju Tomislavu, ki ga je papež okronal leta 925. V tistem času pa je današnja Hrvaška precej pridobila na vojaški in politični moči. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Po vzoru New Yorka … Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Tkalčićeva ulica je s svojimi brezštevilnimi lokali zanimiva tako za kavo čez dan kot večerno zabavo. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Tramvaj številka 12 pelje do Ljubljanice, dela mesta v Zagrebu. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.