V Norilsku je zelo mrzlo. Povprečna letna temperatura je kar -10 stopinj Celzija. Sneg pokriva mesto od 250 do 270 dni letno. Foto: EPA
V Norilsku je zelo mrzlo. Povprečna letna temperatura je kar -10 stopinj Celzija. Sneg pokriva mesto od 250 do 270 dni letno. Foto: EPA
Vladimir Putin
Rudarje v Norilsku je obiskal tudi takrat še ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: EPA

Populacija je v zadnjih letih presegla tudi številko 200.000. Norilsk leži med zahodnosibirskim nižavjem in osrednjo sibirsko planoto. Zakaj bi se tako daleč na severu razvilo - za slovenske razmere - tako veliko mesto? Zaradi bogatih nahajališč rude. Norilsk namreč leži na največjem nahajališču niklja (srebrnobelkasta kovina) na svetu, precej pa je tudi paladija, bakra in kobalta.

Okolje plačuje visoko ceno
Rudarsko-metalurško podjetje Norilsk Nikelj, ki izkorišča rudno bogastvo, je največji proizvajalec niklja in paladija na svetu ter največji ruski proizvajalec zlata. A po drugi strani izkoriščanje in predelava niklja pomeni tudi velik okoljevarstveni problem za Norilsk, ki spada med najbolj onesnažene kraje na svetu.

Nekoč center sistema gulagov
Norilsk je "mlado" mesto, saj je nastalo ob koncu 20. let prejšnjega stoletja, ko se je začelo intenzivneje kopati rudo, hkrati pa je postal center sistema gulagov - kazenskih delovnih taborišč. Med letoma 1935 in 1956 je v njih umrlo več kot 16.000 zapornikov.

Okni v svet pristanišče in letališče
Norilsk je s preostalim svetom povezan prek pristanišča Dudinka na reki Jenisej, od koder je obogatena ruda po morju prepeljana bodisi v Murmansk na polotoku Kola bodisi na jug proti Krasnojarsku. Še pomebnejše okno v svet je letališče Aljkel, ki leži 35 km zahodno od Norilska.

A. V.