Pogled na paški zaliv, kjer lahko vsak najde primerno plažo zase. Foto: MMC RTV SLO/J. Sobočan
Pogled na paški zaliv, kjer lahko vsak najde primerno plažo zase. Foto: MMC RTV SLO/J. Sobočan
Paška noša
Paška noša, okrašena s paško čipko. Foto: MMC RTV SLO/J. Sobočan

Pag ima izrazito srednjeveško arhitekturo, saj središče mesta predstavlja trg, iz katerega vodijo štiri glavne ulice, ki mesto delijo na štiri kvarte.

Z razvcetom turizma sredi 60. let prejšnjega stoletja pa so nastali še novi deli mesta. Če smo že pri turizmu, je treba omeniti, da v paškem zalivu najdemo tako peščene kot tudi kamnite plaže. Najdaljša peščena plaža je Prosika, v neposredni bližini starega mestnega jedra. Ostale plaže v zalivu pa so dostopne z avtom ali s kolesom.

Kolesarjenje je ena od mnogih oblik rekreacije v bližini mesta Pag. Na samem otoku so številne kolesarske poti, a mnoge med njimi še niso do konca urejene.

S kulturo in folkloro bogato mesto
V starem delu mesta najdemo cerkev Marijinega vnebovzetja, Knežji dvor in stolp Skrivanat, ki je še edini preostali stolp od devetih, ki so nekoč skupaj z mestnim obzidjem varovali mesto.
Konec julija se v Pagu odvija tudi festival Paško ljeto (paško poletje, op. a.), s katerim sovpada tudi paški poletni karneval, kjer je bilo moč videti tudi paško narodno nošo. Posebnost noše je paška čipka, ki krasi pokrivalo ženske oprave. Paška čipka je obenem najlepši avtohtoni spominek, ki ga lahko kupite na sprehodu po mestu Pag.

J. S.