Na večkrat posnemani in predelani ikonični naslovnici albuma Abbey Road iz leta 1969 je zares ovekovečena londonska ulica Abbey Road (pogled proti severu). Za belim »hroščem« na levi je videti vhodna vrata znamenitih Abbey Road Studios. Foto:
Na večkrat posnemani in predelani ikonični naslovnici albuma Abbey Road iz leta 1969 je zares ovekovečena londonska ulica Abbey Road (pogled proti severu). Za belim »hroščem« na levi je videti vhodna vrata znamenitih Abbey Road Studios. Foto:
Velika Britanija je po podatkih iz leta 2003 šesta najbolj obiskana turistična destinacija na svetu, samo leta 2003 je otoško državo obiskalo 24,8 milijona turistov, ki so tam zapravili 17,2 milijarde dolarjev.
Pete Doherty
Na albumu Down in Albion njegove skupine Babyshambles je tudi pesem Albion, v kateri Doherty opeva Anglijo. Svoje dnevniške zapise s pesmimi in drugimi mislimi pa je razvpiti glasbenik in pesnik (pa tudi modna ikona) poimenoval Books of Albion. Foto: Reuters
Znamenite bele pečine v Dovrski ožini, neštetokrat omenjane v pesmih (med drugim so jim Blur posvetili pesem Clover over Dover na albumu Parklife iz leta 1994), imajo za Britanijo velik simbolni pomen, saj ležijo najbliže kontinentalni Evropi v najožjem delu Angleškega kanala, preko katerega so se v zgodovini večkrat dogajale invazije na Otok. Pred popularizacijo letalskega prometa so bile prav Dovrske pečine prva (in zadnja) podoba Britanije za obiskovalce.
Arctic Monkeys
Po desetletnem zatišju brez Pulp je iz Sheffielda spet prišlo veliko rockovsko ime: mlada skupina Arctic Monkeys, ki si je za prvenec Whatever People Say I Am, That's What I'm Not prislužila prestižno nagrado mercury za britanski album leta, omenjena plošča pa je postala najhitreje prodajani prvenec v zgodovini britanske glasbe. Foto: RTV SLO/A. K.

Mnogi britanski glasbeniki že desetletja ne ustvarjajo »samo« glasbe, ampak tudi modne smernice in stališča, plavajo proti toku in za vedno zaznamujejo veličastni Albion, kot romantiki s Petom Dohertyjem na čelu še vedno radi imenujejo Združeno kraljestvo.

Le kdo še ni slišal za The Beatles, Ozzyjev Black Sabbath, The Clash, The Cure, Davida Bowieja, Depeche Mode, Eltona Johna, Led Zeppelin, Joy Division, New Order in The Smiths, Pink Floyd, Police, Queen, Škota Roda Stewarta, legendarne Rolling Stonese in Sex Pistols, Toma Jonesa, The Who ali mlajše Blur in Oasis ali vsaj Robbieja Willamsa?

Kar so za Liverpool Beatli, je za Manchester Morrissey
Da je glasba eden glavnih »izvoznih artiklov« Velike Britanije, se zavedajo tudi na britanski turistični organizaciji Visit Britain, kjer so pripravili nov turistični zemljevid Anglije, namenjen glasbenim navdušencem, ki bi si radi ogledali spomenike angleške glasbene zgodovine: označen je tako kraj prvih koncertov Beatlov kot manchestrski klub za fante, ki je navdahnil The Smiths z Morrisseyjem na čelu (Morrisseyju, ki velja za eno največjih še živečih britanskih ikon, je posvečen tudi poseben članek na spletni strani Visit Britain). Laurence Bresh iz Visit Britain je za The Guardian povedal: »Zavedamo se, da obstaja velikansko zanimanje za kraje, povezane s popularno kulturo. Vsi vedo, da gredo turisti v Liverpool obiskat kraje, povezane z Beatli, a stvar je še veliko širša.«

Nekatere od več kot 100 lokacij, označenih na omenjenem zemljevidu, so zares legendarne. Liverpoolski Cavern Club, kjer so The Beatles pilili svoje nastope, in londonski Abbey Road Studios, kjer so snemali svoje uspešnice, sta že dobro uveljavljeni turistični postojanki. Pa tudi manchestrski Salford Lads Club, ki je ovekovečen na naslovnici albuma The Queen is Dead skupine The Smiths iz leta 1986 – album velja za enega najboljših (britanskih) glasbenih izdelkov vseh časov. Hiša v Londonu, v kateri je konec 60. let živel Jimi Hendrix, je s tablico angleške dediščine označena kot zgodovinsko pomemben kraj.

Od »Ozzyjevega« puba do krematorija Macclesfield
Nekateri kraji na zemljevidu so zares »ekskluzivni«, na primer birminghamski pub, v katerega je zahajal mladi Ozzy Osbourne, drugi pa kar strašljivi. Med njimi je tudi avtocestna postaja, na kateri so leta 1995 našli zapuščen avto Richeyja Edwardsa, kitarista valižanske skupine Manic Street Preachers. Edwardsa niso videli nikoli več. Pa krematorij Macclesfield, kjer so po samomoru leta 1980 upepelili Iana Curtisa, vodjo postpunkovske zasedbe Joy Division. Severnoangleško mestece Blackburn si je omembo na zemljevidu zaslužilo, ker se pojavi v besedilu pesmi Beatlesov a Day in the Life: »4.000 holes in Blackburn, Lancashire«.

Na spletni strani Visit Britain je na kratko predstavljena tudi zgodovina britanske glasbe, med drugim pojav britpopa in britanskega novega vala. V zgodnjih 90. letih se je, kot je zapisano na spletni strani, »dvignil velik britanski val nove glasbe in eksplodiral na glasbeni svet«. Najslavnejši predstavniki britpopa, ki je leta 2004 »praznoval že 10. rojstni dan«, so Oasis iz Manchestra, Blur iz Londona in Pulp iz Sheffielda. V zadnjih desetih letih so Veliko Britanijo po vsem svetu predstavljali tudi Radiohead, Travis, Coldplay, pa tudi izvajalci plesne glasbe, kot so Chemical Brothers, Basement Jaxx in Fatboy Slim. Britansko glasbeno prizorišče pa že dolgo ni bilo tako vznemirljivo kot prav danes, ko nove skupine nadaljujejo inovativno in raznoliko tradicijo odlične britanske glasbe. Že poslušate Bloc Party, Arctic Monkeys, Franz Ferdinand ali Kaiser Chiefs?

Sound Cities – britanska mesta kot vir glasbenega navdiha
Na strani Visit Britain posebno mesto posvečajo britanskim Sound Cities (v prevodu »mesta zvoka«), kjer pišejo: »Glasba je živi del britanskih mest in je pomagala oblikovati identiteto in stališče nešteto britanskih skupin, pa naj bodo to The Beatles in Liverpool, The Smiths in Manchester, David Bowie in London.« Britanska mesta so vir navdiha, kraji, kjer se skupine najdejo, talenti razvijajo in zvoki izpopolnjujejo. Tam si lahko ogledate legendarne koncerte in sledite novim skupinam, še preden jim zares uspe, zato je britansko koncertno prizorišče zares živahno. Po britanskih mestih je nešteto velikih in majhnih koncertnih dvoran, za svoj dom so si Britanijo izbrale tudi glasbene megazvezde, kot sta Madonna in Kylie Minogue.

Na omenjeni spletni strani posebej izpostavijo tudi najboljše, kar imajo ponuditi »mesta zvoka«, predvsem Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Cardiff in London – od lokacij, vrednih ogleda (na primer Berwick Street v londonskem Sohu, ki so jo Oasis izbrali za naslovnico svojega albuma What's the Story? Morning Glory), zanimivosti, anekdot in izrekov (frontman manchestrske skupine Stone Roses Ian Brown je nekoč menda izjavil: »Manchester ima vse, razen plaže.«) do najboljših koncertnih prizorišč. Pozabili niso niti na Bristol, »rojstno mesto trip-hopa« z Massive Attack, Trickyjem in Portishead.

Nekaj posebnega so tudi glasbeni festivali na britanskih tleh – kdo je že rekel, da nisi zares živel, dokler nisi stal na blatnem polju, poslušal svoje najljubše skupine in prepeval skupaj s tisoči tujcev? Najprej je tu legendarni Glastonbury, kjer se radi pokažejo zvezdniki in pogosto močno dežuje, rockfestival na Isle of Wright, T in the Park blizu Kinrossa na Škotskem, pa festivala v Leedsu in Readingu …

Alenka Klun