Kamen most iz 15. stoletja čez reko Vardar deli stari in novi del mesta. Iz središča mesta je lep pogled na Šarplanino, od koder prihaja tudi pes šarplaninec, upodobljen na kovancu za pet denarjev. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Kamen most iz 15. stoletja čez reko Vardar deli stari in novi del mesta. Iz središča mesta je lep pogled na Šarplanino, od koder prihaja tudi pes šarplaninec, upodobljen na kovancu za pet denarjev. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta

Da so Makedonci zelo prijazni in gostoljubni, se prepričate že na letališki carini, ko vam nasmejani carinik zaželi prijetno prebivanje. Po prevzemu prtljage nimate kaj dosti izbire za prevoz do mesta, edina možnost je taksi. Najbolje se je že vnaprej dogovoriti za ceno, a je jasno, da to ne bo cena, ki bi jo zaračunali domačinom, ampak višja. Sicer pa so taksiji najboljša možnost za prevoz po mestu, so zelo poceni, taksisti prijazni, vožnja pa precej varna.

Sprehod po mestu večkulturno doživetje
Hoteli niso dragi, zato si ni težko privoščiti kakšnega v središču mesta. Vendar se ne splača izgubljati časa v njem, mesto je preveč zanimivo. Največja skopska znamenitost je Ploštad Makedonija, na južnem bregu reke Vardar. Reka sicer deli mesto tudi narodnostno, na severnem, starejšem delu prebivajo Turki in Albanci, na južnem pa Makedonci, kar se najlažje vidi v arhitekturi. Za južni del mesta je značilna predvsem zelo socialistična gradnja, saj je potres v 60. letih porušil mnogo stavb, s hitro gradnjo pa je mesto precej zamenjalo podobo.

Ko se uležeš na kavo
Okoli ploščadi, predvsem ob Vardarju, je veliko barov in lokalov na odprtem, povsod pa postrežejo z okusno italijansko kavo. Ta je sicer precej draga v primerjavi z drugimi stvarmi, stane okoli evra. Po vseh lokalih poskrbijo tudi za ugodje svojih strank, poleg udobno oblazinjenih stolov ni težko najti niti kavčev sredi ulice. Tudi trgovin je dosti, najbolj znana sta nakupovalni center Ramstore in Gradski trgovski centar.

Veri posvetili denar
Za dostop do severnega dela mesta je veliko mostov, najbolj znan pa je Kamen most, zgrajen v 15. stoletju. Severni del mesta se začne s turškim bazarjem Čaršija, uličice z mnogimi trgovinami, zlatarnami, prodajalnami burekov in kavarn. Blizu stoji še ena večjih znamenitosti mesta, turške kopeli Daud Paša, vse naokoli pa je malo morje džamij. Nasproti kopališča stoji ena najpomembnejših pravoslavnih cerkva v državi, cerkev svetega Dimitrija. Vera je med Makedonci zelo pomembna, na bankovcu za tisoč denarjev – da, tako se imenuje njihova denarna enota – je kdo drug kot Marija z Jezusom.
Še vedno na severnem delu mesta stoji tudi grobnica in muzej narodnega heroja in simbola upora proti otomanski nadoblasti, Goceja Delčeva, vreden ogleda pa je tudi Kuršumli An, nekdaj sklop prenočišč za trgovce, danes pa gostiln s tradicionalno hrano. Le kakšnih deset minut peš od Čaršije, mimo znane mošejur Mustafa Paša, zgrajene leta 1492, traja, da pridemo do najlepšega razgleda v mestu, trdnjave Kale iz 11. stoletja.

Jekleni križ nad mestom
Za daljši izlet okoli mesta je najbolj priporočljivo oditi do pol ure vožnje iz mesta oddaljenega jezera Matka, kamor vas bo taksi odpeljal za manj kot šest evrov. Jezero, kjer je postavljen tudi jez, je priljubljena nedeljska izletna točka Skopjancev. Nekoliko krajša je vožnja do hriba Vodno, kjer stoji velik križ iz jekla, samostan svetega Pantelejmona in nekaj restavracij.

Neskončno dobra balkanska hrana
V Skopju se tudi sicer težko zgodi, da bi bili lačni in žejni. Poleg bureka, ki je zanje okrogla pita, prodajajo pa jo razrezano na četrtine in baničke (takega bureka, kot ga poznamo pri nas), ki jih je mogoče najti na vsakem koraku, velja poskusiti seveda tudi šopsko solato, meso na žaru in sir kačkavalj. Najbolj značilno vino je vranac, domače pivo je odlično, seveda pa imajo cel kup žganih pijač, od mastike do žute. Za dobro hrano pa se nikjer ne odšteje veliko denarja.

Nočnih lokalov in diskotek je veliko, vendar so lokali odprti le do ene ure ponoči, zabavo je nato treba nadaljevati v diskotekah. Teh je kar nekaj, povsod pa je zagotovljena dobra zabava, saj je hitro mogoče ugotoviti, da se Makedonci resnično znajo zabavati.

Sabina Zonta

Majhno in skromno letališke se ponaša z velikim imenom; Letališke Aleksandra Velikega. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Ploštad Makedonija je središče Skopja. V ozadju Kamen most in reka Vardar. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
V središču mesta je polno romskih otrok, ki prosjačijo denar, sicer pa je v mestu največje romsko naselje v Evropi, Šuto Orizari ali Šutka, kjer živi okoli 40.000 ljudi in imajo svojo občino. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Ulica Makedonija, večinoma dograjena po potresu leta 1963, s svojimi trgovinami in lokali zelo spominja na Ulico Kneza Mihajlova v Beogradu. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Goce Delčev, ki je umrl tik pred ilindensko vstajo leta 1903, velja za narodnega heroja. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Knjige Janeza Drnovška so priljubljene tudi v Makedoniji. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Ena od ulic na Čaršiji, kjer prevladujejo male trgovinice in dobra hrana. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Tudi zlatarn je na Čaršiji ogromno, paziti je le treba na ponaredke. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Daud Paša, nekoč največje turško kopališče v Evropi, danes galerija. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Naravni park Matka, priljubljena nedeljska izletniška točka. Matka po makedonsko pomeni maternica, tako ime pa je park z jezerom dobil zaradi oblike kanjonov, ki spominjajo na ta ženski organ. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta