Katschberg ponuja zahtevne in strme terene, vendar tudi blage naklone, kot nalašč za družinsko smučanje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Katschberg ponuja zahtevne in strme terene, vendar tudi blage naklone, kot nalašč za družinsko smučanje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

smučarska avtocesta, na kateri ne potrebuješ vinjete

Najprej naj poudarim, da ne sodim med tiste, ki bi vihali nos pri omembi slovenskih smučišč. Marsikatero je med tednom, ko ni gneče, zelo primerno za triurno vijuganje, toda včasih res paše odklop, ki ga lahko ponudi le tujina. Pred letošnjo zimo so na Katschbergu, manj kot sto kilometrov od karavanškega predora (razen zadnjih šestih kilometrov se ves čas voziš po avtocesti), ponudili novo progo, ki so jo poimenovali A1 in jo oglašujejo kot eno najlepših alpskih doživetij.

Skoraj 1.200 višinske razlike na en mah!
Gre za progo z vrha Ainecka v dolino (v St. Margaretho) oziroma za spust z 2.220 na 1.066 metrov nadmorske višine. Široko smučišče s stalnim naklonom in brez zoprnih ozkih prehodov ponuja izjemne smučarske užitke, posebej zato, ker je smučarjev malo. Ob pol desetih na vseh šestih kilometrih ni bilo niti enega smučarja! Res je, bil je četrtek, a vseeno sem spodaj vprašal, če je kaj narobe oziroma če je smučišče zaprto ... Dobre pol ure kasneje nov poskus. Naštel sem šest smučarjev!

Hrvaška invazija
"Highway to Heaven" (avtocesta v nebesa), kot tudi imenujejo novo pridobitev, ima le eno pomanjkljivost. Ko prideš v dolino, moraš na dvosedežnico in potem na tri vlečnice, da prideš na vrh. Včasih malo zamudno. Ko bo tam zrasla nova gondola ali šestsedežnica, bo Katschberg gotovo privabil še več Slovencev. V tednu po Svetih treh kraljih so ga zasedli predvsem Hrvatje, ki so imeli počitnice. Še to: cene hotelov so zmerne in veliko ugodnejše kot na primer v Kranjski Gori.

Tomaž Okorn