Barka James Craig je bila zgrajena v Sunderlandu daljnega leta 1874. Foto: EPA
Barka James Craig je bila zgrajena v Sunderlandu daljnega leta 1874. Foto: EPA
Lokalni nogometni derbi
Dvoboj Sunderland (v rdeče-beli opravi) in Newcaste (črno-beli) vedno pomeni veliko dela za redarje. Foto: EPA

V mestu živi približno 180.000 prebivalcev, skupaj s predmestji pa še 100.000 več. Ime izvira iz besed "soender-land", kar pomeni "dežela, ki je razdeljena od reke". V času industrijske revolucije so se v mestu preživljali predvsem s premogom in z ladjedelništvom.



Večno rivalstvo
Ob omembi mesta Sunderland mnogo ljudi takoj pomisli na bližnje mesto Newcastle. Med mestoma že stoletja vlada eno največjih rivalstev ne le v Angliji, temveč v celotni Veliki Britaniji. Mesti sta kot po pravilu podpirali različne politične moči. Tako je bilo nekaj časa v ospredju eno, potem drugo. Rivalstvo se je razširilo z razmahom obeh omenjenih industrij. Ko so v obeh mestih zapirali premogovnike in ladjedelniške obrate, je rivalstvo zaživelo na nogometnih zelenicah. Obe mesti imata prvoligaša v angleški nogometni ligi. Tekma Sunderland - Newcastle tako vedno sodi med tekme z najvišjim nivojem tveganja.

S propadom klasične industrije je bilo mesto primorano, da si poišče svoje mesto pod soncem. Tako Sunderland danes temelji na elektroniki, avtomobilski in papirni industriji.

Med najbolj znanimi prebivalci mesta je Bryan Ferry, ki se je v glasbeni svet prebil kot vodilni član skupine Roxy Music. Kasneje je ustvaril tudi uspešno samostojno kariero.

S. J./RTV SLO