Gor in dol, a le za tiste z dobrim želodcem. Foto: www.commons.wikimedia.org
Gor in dol, a le za tiste z dobrim želodcem. Foto: www.commons.wikimedia.org
Tivoli je obiskal tudi pevec slavne irske skupine U2. Foto: EPA

V njem se mešajo starinski "ringlšpili" in družinske restavracije, prepovedane so neonske luči, v uporabi pa ni plastičnih kozarcev. Zakaj? Ker si odgovorni v parku želijo v njem ohraniti občutek starinskega zabaviščnega parka, ki ga največkrat vidimo le še v filmih. "Ohraniti želimo tradicijo in kakovost," pravi upravnik Tivolija Lars Liebst.

Leta 1841 je Georg Carstensen kralja zaprosil za dovoljenje, da na ostankih nekdanjega obzidja, ki je obdajal srednjeveški Köbenhavn, zgradi zabavišči park. Rojakom je želel pričarati vsaj delček znamenitosti, ki jih je sam kot sin diplomata videl po številnih krajih sveta. Dve leti pozneje je bil Tivoli odprt za javnost. Danes je Tivoli skrit v nedrja prestolnice, ki se je od njegove ustanovitve razbohotil vse naokoli. "Prelepo je, tako udobno," pravi 74-letna upokojena tajnica Elin Peitersen. Poskrbljeno je za vse: otroci se veselijo na počasnih avtomobilčkih, neučakani najstniki pa se podijo po adrenalinskih vlakih smrti. Mimogrede lahko vidite tudi otroke, oblečene v kralje in kraljične, kako se v kočijo dostojanstveno vozijo naokoli.

Vonj po pokovki, sladkorna pena, zvoki rockglasbe ... in Tivoli se pokaže še v večernem sijaju. Le streljaj proč je teater v kitajskem slogu Pantomime Thearter iz leta 1874. "Slišala sem, da je slaven zabavični park in zato sem ga želela videti," je ob obisku dejala 36-letna Sung Joung Džae iz Južne Koreje. Slavni Walt Disney je Tivoli v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja večkrat obiskal večkrat, in v njem iskal navdih za svoje parke v ZDA. Zdaj vsak večer park zažari: pred poletno sezono, ki traja od sredine aprila do sredine septembra, vrtnarji posadijo 50.000 rož in namestijo 100.000 žarnic.


Vsako leto trije milijoni obiskovalcev
V svoji zgodovini je park spremenil ne le svojo podobo, temveč tudi svoj delavnik. Leta 1994 je prvič prekinil zimski spanec in za štiri tedne odprl svoja vrata v božičnem in novoletnem času, od leta 2005 pa praznujejo tudi noč čarovnic konec oktobra. In koliko ljudi obišče Tivoli? Ko so 15. aprila 1943 odprli vrata, ga je obskalo 3.615 prebivalcev, v zadnjih letih so vsako poletje zabeležili nekaj več kot 3 milijone obiskovalcev, med njimi je največ Dancev in drugih Skandinavcev.

K. T.