Zelena otoka od zadrskega arhipelaga deli zgolj nekaj navtičnih milj. Na Ugljan (na fotografiji njegova plaža Sabuša) vozi trajekt iz Zadra, na Pašman pa iz Biograda. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Zelena otoka od zadrskega arhipelaga deli zgolj nekaj navtičnih milj. Na Ugljan (na fotografiji njegova plaža Sabuša) vozi trajekt iz Zadra, na Pašman pa iz Biograda. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Z otoka Pašman se razprostira nepozaben pogled na Kornate. Foto: MMC RTV SLO

Otok Ugljan domačini imenujejo tudi Zeleni otok, saj je pokrit z gosto makijo, borovci, oljkami, figami, vinsko trto in drugim sredozemskim rastlinjem. Tudi otok Pašman velja za ekološko zelo ohranjenega, njegova pokrajina pa se ponaša z mnogimi vrstami zdravilnih in aromatičnih zelišč, vinogradi, polji in oljčnimi nasadi.

Otočki kot niz biserov
Otoka, ki sta povezana prek mostu na prehodu, imenovanem Ždrelac, slovita kot prava kraja za vse, ki hrepenijo po počitku daleč od vsakodnevnega vrveža in hrupa. Oba ležita vzporedno z obalo kopnega. Od Zadra in Biograda ju ločita slikovita Zadrski ter Pašmanski kanal, po katerem je posejanih na desetine manjših otočkov, za katere Dalmatinci radi pravijo, da so kot iz raztrgane verižice pobegli biseri.

Tako prvi kot drugi otok se ponašata s številnimi prodnatimi in peščenimi plažami – še posebno lepe so tiste težje dostopne, do katerih se z avtomobilom, če ga ne želite poškodovati, tako rekoč ne da pripeljati - ki na Pašmanu zrejo proti Kornatom, na Ugljanu pa proti Dugemu otoku.

Mladi, željni zabave, pozor!
Na Ugljanu in na Pašmanu je dobro poskrbljeno za vse ljubitelje sprehodov ter kolesarjenja, ki ju omogočajo intervencijske poti; za navdušence nad sredozemskimi pejsaži, ki lahko uživajo v nepozabnih razgledih s hribovite notranjosti; za potapljače in športne ribiče, ki jim ob tamkajšnjem bogatem podvodnem svetu nikakor ne bo dolgčas; za gurmane, ki jim je denimo v mestecu Ugljan na voljo tudi prvovrstna ponudba avtohtonih jedi; ne pa tudi za mlade, željne živahnega nočnega življenja.

Na tem območju so se ljudje že zgodaj naselili. Na Ugljanu je tako mogoče zaslediti ostanke iz rimske dobe, starohrvaške cerkvice, samostane, kamnito otoško arhitekturo ipd., na Pašmanu pa sledi ilirskih gradenj, villo rustico in samostan.

Marjetka Nared