Park je pravi čar za turiste. Foto: Wikipedia
Park je pravi čar za turiste. Foto: Wikipedia

Do zdaj niso mestne oblasti še nikdar pobirale vstopnine za park, potezo pa že zdaj označujejo kot poskus mestnega sveta, da pokrijejo primanjkljaj v mestni blagajni na račun turistov.
In kot piše Telegraph, to ni prvi tak primer. Prejšnji mesec je prvič v svoji zgodovini postala plačljiv dogodek tudi La Tomatina, festival obmetavanja s paradižniki v Bunolu. Organizatorji so za udejstvovanje na festivalu pobirali po 10 evrov, na voljo pa je bilo le 20.000 vstopnic. V preteklih letih je dogodek privabil tudi do 45.000 obiskovalcev.
Ob odločitvi mestnih oblasti Bunola so se nemudoma pojavili strahovi, da bodo uvedli vstopnino tudi na drugih priljubljenih dogodkih v Španiji, kot so , denimo, festival San Fermin v Pamploni in procesije Semane Sante v Sevilli.
Od vrtnega mesta do parka
Do novih pravil Parka Güell, po katerih bo tudi število turistov omejeno na zgolj 800 na dan, je kritična lokalna konzervatorska skupina Defensem el Parc Guell. “To je javni kraj, ne pa muzej ali katedrala," so izjavili za Sunday Times. “Nihče ne bi smel plačevati.”
So pa nekateri drugi potezo pohvalili. Xavier Fernandez, svetovalec za turizem, tako meni, da je vstopnina odlična ideja: "Turizem je trenutno več ali manj edina industrija, ki v Španiji še deluje, zato oblasti nenehno iščejo nove načine za povečanje dohodka od turistov."
Park Güell si je prepoznavni katalonski arhitekt Antonio Gaudi zamislil kot nekakšno nadrealistično "vrtno mesto", kjer bi živeli delavci.
Danes je eden večjih magnetov za turiste, ki obiščejo Barcelono, saj se iz njega razteza tudi lep pogled na katalonsko prestolnico. Med Gaudijevimi deli v Barceloni sicer najdemo še nedokončano katedralo Sagrada Família (dela naj bi bila končana šele leta 2026) ter meščanski hiši Casa Milá in Casa Batlló.