Big Ben in parlament. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Big Ben in parlament. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Kamere so resnično povsod, kamor se obrneš. Foto: MMC RTV SLO
Ker imajo Angleži drugačna cestna pravila in vozijo po levi, so napisi na prehodih najverjetneje namenjeni turistom, ki potrebujejo kar nekaj časa, da se pred prehodom naučijo pogledati v pravo smer. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.

Prikupne nizke hiške
London obiskovalca že ob vožnji z letališča navduši s tem, da so stavbe nizke, iz opeke ali na pročelju v viktorijanskem slogu, nebotičnikov skoraj ni, čeprav gre za velemesto, po nekaterih neuradnih ocenah naj bi v njem živelo že okoli deset milijonov ljudi. In prav ta dva dejavnika, nizke gradnje in veliko število prebivalcev, dvigneta cene stanovanj med zvezde, zato je imeti stanovanje v središču nepredstavljivo razkošje. Tudi drugače so cene velik minus mesta, saj je vse preprosto predrago.

Vzorni sistem podzemnih železnic
Ker se tako veliko ljudi vozi iz širšega kroga mesta, je javni promet zelo dobro organiziran. Na podzemni, ki je zelo reden in zanesljiv prevoz, je vse tako jasno označeno, da se je skoraj nemogoče izgubiti. Pri tem še ena zanimivost. Karta za eno vožnjo stane štiri funte, celodnevna karta, ki velja tudi za avtobuse, pa šest.

Da je London za turista ogromen finančni zalogaj, je mogoče opaziti na vsaki kolikor toliko znani turistični zanimivosti, saj se skoraj nikjer vstopnine ne spustijo pod deset funtov, ponekod so še višje. A očitno to ni ovira, saj so vrste za oglede prav povsod, zato je velikokrat dobrodošla vnaprejšnja rezervacija vstopnic prek interneta ali pa se to uredi kar na informacijah podzemne.

Le angleške hrane ne!
Ko se oglasi želodec, nikakor ni pametno zaleteti se v prvi pub, saj to odločitev obžaluješ takoj, ko prvič ugrizneš v hrano iz konzerve brez okusa, ki plava v olju - angleško hrano. Drugič ti postane žal, ko moraš to še drago plačati. Bolj se splača poiskati kakšno drugo kuhinjo, teh je v svetovljanskem Londonu nešteto, in pojesti kaj bolj užitnega.

Več okusa kot pri hrani imajo Angleži pri pivu, ki je odlično, za skodelico pravega "ekspresa" pa je treba kar nekaj prehoditi, saj se pod pojmom »italijanska kava« prodaja tudi tista tolikokrat filtrirana, da sploh nima več okusa po kavi in jo točijo v decilitrih.

Meka nakupovanja
Trgovin, kjer je mogoče kupiti prav vse, kar se kupiti da, je malo oziroma kar veliko morje, od uglednega Harrodsa, ki pa s svojo »aristokratskostjo« ne navdušuje preveč, do takšnih, kjer si za nekaj funtov znatno obogatiš garderobo. Če pa potegnete črto, je London vsekakor mesto, v katerega se je vredno vrniti, predvsem zaradi združevanja ljudi, jedi, možnosti zabave, ogledov in nakupov.

Sabina Zonta

Kraljično domovanje, Buckingamska palača je kraljeva rezidenca od leta 1837. Za javnost je odprtih le 19 sob od 661, a še to le avgusta in septembra, ko kraljica počitnikuje na Škotskem. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Trafalgar Square je pravzaprav spominski trg, posvečen pomorski bitki pri Trafalgarju proti Napoleonu, ki jo je vodil admiral Nelson. Njegov kip stoji na vrhu stebra, seveda poimenovanem po njem. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Tower of London - grad, kjer so padale glave, danes pa muzej, ki ga letno obišče dva milijona ljudi. Njegova največja zanimivost so kraljevi dragulji. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Eden najboljših razgledov je zagotovo z London Eya. V vožnji, ki traja pol ure, je ob lepem vremenu mogoče videti vse do morja in do 37 kilometrov oddaljenega gradu Windsor, ki je velik 45.000 kvadratnih metrov. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Zastražen vhod na ulico Downing, kjer na številki deset živi premier. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Značilen prizor v Mayfairu, najbolj uglednem delu mesta, fraki, klobuki in pregrešno drage obleke. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Čeprav Tower Bridge zaradi neogotskega sloga daje vtis, da je starejši, je bil zgrajen leta 1894. Most letno dvignejo okoli 900-krat, poleti tudi po desetkrat na dan, vsakič pa za to potrebujejo tri minute. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Zanimivo: ime lokala pod najbolj znanim londonskim mostom - Tower Bridgem - se imenuje Most. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Številni avtobusi imajo precej nevsakdanje oglase, citate iz Biblije, ki oglašujejo versko spletno stran. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Kip Nelsona Mandele stoji v parku med Westminstrsko opatijo, Big Benom in parlamentom. V istem parku imajo še kip Winstona Churchilla. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Kolesarji se vsak zadnji petek v mesecu zapeljejo okoli istega parka, da bi opozorili na slabo urejeno infrastrukturo za kolesarje. Kolesarskih stez je izredno malo, kolesarji morajo voziti po cesti, zato je prometnih nesreč, tudi tistih z najhujšim izidom, med kolesarji in avtomobili ali avtobusi veliko. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Protestniki proti vojni v Iraku na tragedijo, ki se tam dogaja, pred parlamentom opozarjajo noč in dan. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Protestnik proti splavu z izvirnim napisom: Ženske potrebujejo ljubezen, ne splava. Leta 2006 so v Angliji in Wallesu našteli skoraj 200.000 splavov, številka pa se je v primerjavi z letom prej dvignila za štiri odstotke. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Zaradi protikadilskega lokala, teh je največ v bohemskem Sohu, je veliko več gneče pred lokalih kot v njih, velika večina obiskovalcev pa je obvezno 'oborožena' s kozarcem piva. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Freddyju Mercuryju so postavili pozlačen kip nad vhodom v gledališče v Sohu. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Kip literarnega detektiva Sherlocka Holmsa. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Voščeni lutki kraljice Elizabete II. in njenega moža vojvode Philipa Edinburškega sta med najbolj obleganimi v muzeju Madamme Tausaud's. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Že klišejska podoba Londona - rdeča telefonska govorilnica. Prvo so postavili leta 1920, najdemo pa jih po vsej Veliki Britaniji, v Gibraltarju in na Malti. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.