Four Seasons Hotel Gresham Palace je eden od številnih slovitih budimpeških grand hotelov, ki jih opeva tudi filmska uspešnica Wesa Andersoan Grand Hotel Budapest. Foto: Uradna stran hotela
Four Seasons Hotel Gresham Palace je eden od številnih slovitih budimpeških grand hotelov, ki jih opeva tudi filmska uspešnica Wesa Andersoan Grand Hotel Budapest. Foto: Uradna stran hotela
Prvouvrščeni, Triple Ranch, je krasna rustikalna ekstravaganca ameriškega zahoda. Foto: Uradna stran hotela
Drugouvrščeni kostariški Nayara Hotel - luksuz sredi džungle. Foto: Uradna stran hotela
4. mesto: Southern Ocean Lodge. Modern dizajn sredi avstralske otoške divjine. Foto: Uradna stran hotela

Bralci ameriške revije hotele že 19 let ocenjujejo v kategorijah kulinarike, strežbe, cene, sob in lokacije.

Letos je na seznamu precej več ameriških hotelov kot lani (za 20 odstotkov več), v deseterici najboljših pa so se znašli še Nayara Spings v Kostariki, Four Four Seasons Hotel Gresham v Budimpešti, Southern Ocean Lodge na otoku Kangaroo v Avstraliji, Singita Sabi Sand in Londolozi Game Reserve (oba v južnoafriškemu narodnem parku Kruger) ter Oberoi Udaivilas in Taj Lake Palace (oba v Indiji).


5 najboljših hotelov:

1. Triple Creek Ranch, Darby, Montana (ZDA)
Triple Creek Ranch, luksuzno gorsko zatočišče pred velemstnim vrvežem, ve, kako razvajati svoje goste (vstop dovoljen izključno samo odraslim). Vsakemu gostu oblikujejo dan glede na njegove preference, naj si gre za slikovite pohode, opazovanje divjadi, vinske degustacije, priganjanje živine (je le ranč) ali pa helikopterske prelete narodnih parkov Glacier in Yellowstone. V hotelu samem vas čakajo romantične koče s kamini na drva, vročimi kadmi in lokalno prešitimi oddejami. Osebje vas pričaka s sveže pečeimi piškoti ali pa za vas izbere steklenico iz dobro založene vinske kleti (2.000 steklenic jih šteje). In ne bodite presenečeni, če vas zamiak ponovni obisk tega raja sredi Montane - polovica obiskovalcev so stalni gostje.

2. Nayara Springs, La Fortuna (Kostarika)
V Nayara Springsu ima vsaka izmed 16 vil lasten bazen s termalno, z minerali bogato vodo s sosednjega vulkana Arenal. Svoje k temu džungelskemu raju dodajo beneška zrcala, ročno izvezene preproge in viseče mreže, vsak dan pa je za vas odprt tudi center dobrega počutja, ki ponuja tudi jogo in pilates. Lokalni vodiči gostom nudijo ture po okolici, kjer vas pričakajo opice in eksotični metulji.

3. Four Seasons Hotel Gresham Palace, Budimpešta (Madžarska)
Leta 1906 v secesijskem slogu zgrajena palača, ki je bila za časa komunizma preurejena v stanovanjski kompleks, je danes luskuzni hotel s 179 sobami - eden najveličastnejših v hotelski verigi Four Seasons. Prenova leta 1998 je stala 125 milijonov dolarjev, a se je izplačalo, saj hotel danes privablja petične goste s celega sveta, ki so najbolj osupli nad hotelsko avlo z vitraži, mozaiki in po meri narejenem kristalnem lestencu. Svetujejo sobo z razgledom na Donavo.

4. Southern Ocean Lodge, Kangaroo Island (Avstralija)
V Southern Ocean Lodge je vsaka od 21 suit opremljena z marmornatimi tli, deli lokalnih umetnikov in zunanjo teraso. Kompleks je bil zgrajen organsko, tako, da izkorišča vse danosti naravnih vremenskih vzorcev na tem rajskem otoku. Če si želite zasebni bazen in ročno izklesano granitno kad, rezervirajte suito Osprey Pavilion s steklenimi stenami, lahko pa nadobudni ribiči tudi preizkusijo svojo srečo v zalivu Hanson Bay, vodja kuhinje Tim Bourke pa bo vaš ulov nato skupaj z lokalnimi surovinami vklopil v enega od svojih prepoznavnih krožnikov.

5. Ocean House, Watch Hill, Rhode Island (ZDA)
Prenova viktorijanskega hotela ob Atlantskem oceanu iz leta 1868 je stala kar 146 milijonov dolarjev, kar se pozna, saj je uspelo lastnikom do zadnje podrobnosti oživiti nekdanji glamur. Pred hotelom je popolna (novo)angleška zelenica, v 49 sobah in 22 zasebnih vilah pa najdemo sodoben kopalnice in po meri narejeno pohištvo. Priporočajo obisk izven sezone, ko vreme še vedno omogoča dolge sprehode vzdolž zasebne plaže, po tem pa si lahko privoščite tretma v hotelskem centru dobrega počutja. Najboljša soba je Grand Deluxe številka 301, ki se ponaša z razgledom na ocean, samostoječo kadjo in kaminom z modrimi ploščicami.
V spodnji galeriji še zaključena deseterica najboljših.