V slovenskem visokogorju jih bodo postavili prihodnje leto. Foto: Pivovarna Laško Union
V slovenskem visokogorju jih bodo postavili prihodnje leto. Foto: Pivovarna Laško Union

Na svetovni dan Zemlje je Planinska zveza Slovenije v sodelovanju z blagovno znamko Laško, kjer sledijo trajnostni strategiji in se trudijo, da bi do leta 2040 postali ogljično nevtralni, napovedala pobiranje odvrženih pločevink – te bodo zbirali v posebne zabojnike na 14 lokacijah najbolj obljudenih gorskih sestopov po Sloveniji.

Zbrane pločevinke bodo v letu 2024 s pomočjo pretaljevanja predelali v uporabni aluminij, ki bo glavni material za izdelavo treh novih bivakov. Ti bodo v juniju, avgustu in septembru 2025 dobili svoj novi dom v slovenskem visokogorju, kjer bodo zatočišča za vse ljubitelje slovenskih vrhov.

"Izdelava bivakov iz pločevink je praktičen primer krožnega gospodarstva in trajnostnega ravnanja vseh deležnikov. S tem se naslavljajo svetovni izzivi, kot so izčrpavanje naravnih virov, odpadki in okoljske spremembe," je povedal direktor družbe Slopak Boštjan Aver, ki je eden izmed več partnerjev projekta – med njimi so tudi Talum, Impol in KOV. "Združili bomo svoje inženirsko znanje in v sodelovanju s Talumom ustvarili tehnologijo, ki bo podpirala izdelavo bivaka," je v imenu skupine Impol dejal Jakob Kraner, glavni razvojnik projekta bivak.

Zbiralne točke. Foto: Pivovarna Laško Union
Zbiralne točke. Foto: Pivovarna Laško Union

Začetek projekta ozaveščanja o pomembnosti skrbi za čistejše okolje, s posebnim poudarkom na slovenskih gorah, je naznanil slavnostni podpis zaveze Gorski bivaki za bele vrhove. To je sicer del širših okoljskih prizadevanj pobudnikov Drobni koraki za bele vrhove, kjer si skupaj s projektnimi partnerji prizadevajo za ohranjanje gorskih habitatov in delujejo na področju naravovarstva v slovenskih alpskih in predalpskih območjih.

"Bivaki so pomembni za varnost v gorah, saj omogočajo zavetje pred neugodnimi in nenadnimi  vremenskimi razmerami. Včasih so imeli še dodaten pomen – da so alpinisti zaradi slabše prometne povezljivosti lahko prespali bližje stenam," je dejal predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan in poudaril, da je pomembno, da se v bivakih ljudje vedejo odgovorno, za sabo pospravijo, trdno zaprejo vrata in pozimi v njih ne hodijo z derezami. Obenem meni, da bi morala biti uporaba bivakov rezervirana samo za nujne primere.