V Izoli so bili lani blizu turističnemu obisku iz leta 2019. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
V Izoli so bili lani blizu turističnemu obisku iz leta 2019. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Največji delež izolskih turistov so tudi lani predstavljali slovenski gostje, ki so opravili 17 odstotkov več prenočitev kot predlani in 34 odstotkov več kot leta 2019. Število prenočitev tujih gostov se je lani v primerjavi z letom 2020 povečalo za 28 odstotkov, kar pa je še vedno 42 odstotkov manj kot v letu 2019, so v petek sporočili iz Turističnega združenja Izola.

Lani so bili posebej zadovoljni z zelo visoko rastjo turističnega obiska v obdobju od junija do novembra, kjer so močno presegli realizacijo iz preteklih let.

Največji delež gostov, 44 odstotkov, je prebival v hotelih, v apartmajih jih je bilo 31 odstotkov, v kampih pa 12 odstotkov, medtem ko je 13 odstotkov gostov prenočevalo v preostalih nastanitvenih enotah.

Povprečna doba bivanja je bila lani 3,8 dneva, pri čemer so domači gostje v povprečju ostali štiri dni, tuji pa 3,1 dneva, so zapisali.

Največ ležišč je v apartmajih

V Izoli je registriranih okoli 430 ponudnikov nastanitvenih enot z največjo skupno zmogljivostjo 5536 stalnih ležišč. Največ ležišč, 34 odstotkov, je v apartmajih, sledijo hoteli (24 odstotkov), kampi (13 odstotkov) in marina, kjer je 11 odstotkov vseh ležišč. V mladinskih prenočiščih je šest odstotkov vseh stalnih ležišč, v zasebnih sobah, v stanovanjih ali hišah pet odstotkov, medtem ko je v preostalih nastanitvenih objektih sedem odstotkov vseh ležišč.

Kot so še dodali v turističnem združenju, so lani v destinaciji predstavili številne novosti z naslova kulturne dediščine in kulinarike. Kraj je bogatejši za doživetje rimskih okusov pod zvezdami in pustolovsko igro na prostem pozabljena izolska skrivnost. Poleg tega so v kraju oživili carinski pomol in na ogled postavili maketo, kjer lahko turisti spoznajo razvoj Izole iz otoka v polotok.