Plesalci tanga svoje znanje pogosto delijo tudi z mimoidočimi na ulicah Buenos Airesa. Foto: Reuters
Plesalci tanga svoje znanje pogosto delijo tudi z mimoidočimi na ulicah Buenos Airesa. Foto: Reuters
Čutni latinskoameriški ples, ki si ga mora vsak obiskovalec Argentine vsaj ogledati, če ne tudi zaplesati, je glavna turistična atrakcija glavnega mesta. Foto: Reuters

Turistični delavci v Buenos Airesu si manejo roke. Priljubljenost tanga se vrača in v argentinsko prestolnico privlači na tisoče turistov, željnih zapeljivih ritmov. Tango je postal prava industrija, saj v argentinsko blagajno vsako leto prinese 450 milijonov dolarjev, samo v Buenos Airesu pa predstavlja tudi deset odstotkov prihodkov od zabavne industrije - kar je velik uspeh za stoletje star ples, ki tekmuje s filmi, video igricami in množičnimi zabavami elektronske glasbe.

Tango v Argentini zaposluje koreografe, plesalce, glasbenike in scenografe, vsi pa pripomorejo k rasti tango industrije, ki vsako leto naraste za 25 odstotkov, kar je kar trikrat več od splošne gospodarske rasti.

Tango in hrana privlačita turiste
Restavracija/gledališče Esquina Carlos Gardel v Buenos Airesu je vsak večer nabito polna. Lastnik Juan Fabbri si mane roke, saj vsak večer v svoje kraljestvo privabi 500 gostov, ki za kombinacijo večerje, dokumentarnega filma o razvoju tanga in predstavo tega latinskoameriškega plesa, plačajo med 80 in 160 dolarji. Obiskovalci se pred restavracijo gnetejo vsak večer, razen na božični večer, ko jo zaprejo, da bi si zagotovili svojo vstopnico.

Restavracije/gledališča, kjer se pleše tango, so privlačna za turiste iz Azije, Evrope in obeh Amerik. "Približno 85 odstotkov vseh turistov si želi ogledati tako predstavo, saj združuje dve stvari, zaradi katerih so prišli v Argentino - tango in dobro hrano," je povedal Macelo Ruggieri, lastnik verige 13 tovrstnih 'zabavišč'.

V Argentino samo zaradi učenja tanga
Poleg restavracij pa k razvoju in rasti tanga pripomorejo tudi navdušeni plesalci - na leto jih v Argentino zato pride več kot 25.000 - ki se udeležujejo skupinskega tanga, imenovanega milonga. Ti svoj denar zapravljajo za plesne čevlje in obleke in tako na malo drugačen način pripomorejo k razvoju kulture in turizma tanga. Samo lani se je največjega tango festivala v Buenos Airesu udeležilo več kot 400.000 tujcev, ki so sodelovali na mestnem glasbeno-plesnem festivalu.

Kot jazz klub v New Orleansu ali samba klub v Rio de Janeiru, je predstava tanga nujna na seznamu stvari, ki jih morajo turisti doživeti v Buenos Airesu. Vsako mesto ima svojo osebnost, svoj stil, svoj način življenja, in v Buenos Airesu je ta duša tango.

M. K.