Santiago de Chile je čilska prestolnica, živahno mesto s 6,4 milijona prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO/Mateja Hrušovar
Santiago de Chile je čilska prestolnica, živahno mesto s 6,4 milijona prebivalcev. Foto: MMC RTV SLO/Mateja Hrušovar
Čilenska reprezentanca
Čilska reprezentanca, La Roja, je na letošnjem prvenstvu že prikazala dve odlični predstavi ter premagala Honduras in Švico. Foto: EPA
Puščava Atacama
Atacama je puščava v severnem delu Čila in skupaj z dolino McMurdo na Antarktiki velja za najbolj suho območje na Zemlji. Foto: MMC RTV SLO/Mateja Hrušovar
Čile
Čile je februarja letos prizadel uničujoč potres, ki je porušil številna mesta in vasi, brez strehe nad glavo pa je ostalo na tisoče ljudi. Foto: EPA

Ko pomislite na Čile, se vam v glavi zagotovo zariše dolga in ozka država v Južni Ameriki, misli pobegnejo k diktatorju generalu Augustu Pinochetu, pred očmi se vam prikažejo Andi, morda pa pomislite tudi na rdeč in pekoč čili. A zlovešče narodno geslo Čila "z razumom ali s silo" sporoča, da se s Čilenci ne gre šaliti. In enako velja za njihovo vse močnejše nogometno moštvo.

Od Čila se je težko posloviti
Čile, ki se razteza na 4.300 kilometrih dolžine, praktično čez polovico celine, ponuja vse. Od najbolj suhih puščav na svetu (Atacama) do ogromnih ledeniških polj, vmes pa so postavljeni vulkani, gejzirji, plaže, jezera, reke in številni otočki. Tanka država daje Čilu intimnost dvorišča, vpetega med Ande in Tihi ocean, po drugi strani pa svetovljanskost, ki jo lahko ponudi le malokatera država. Z lahkotno infrastrukturo, prelepo naravo in zelo gostoljubnimi domačini je v Čilu dejansko najtežje izbrati pot.

Ne pozabite, da Čile poleg prelepe narave ponuja tudi nepozaben karakter. Država vzbudi domišljijo vsakega popotnika in je natakarje že spremenila v pesnike, iz sanjačev je naredila predsednike, iz tujcev pa najboljše prijatelje. Samo napačen ovinek na križišču in že lahko postanete del tople družine, ki vas bo praktično posvojila in vam vsak večer pripravila žar. Ne pozabite torej s seboj ves čas nositi steklenice rdečega vina, ki se bo odlično prilegla dolgim družinskim večerjam.

Pisco eden najbolj poznanih čilskih proizvodov
Ena izmed čilskih posebnosti je tudi pijača pisco, ki jo izdelujejo iz grozdja in je vsako leto proizvedejo več kot 50 milijonov litrov. Pravica za proizvodnjo pisca je že dolga leta predmet spora med Čilom in Perujem, saj si obe državi lastita pravice za pijačo in najbolj znan koktajl, zmešan s piscom, pisco sour. Pisco pa ni edina čilska tekoča specialiteta, saj pridelujejo tudi odlična in po vsem svetu priznana vina, država pa je postala celo peti največji izvoznik vina na svetu.

Čile je konec februarja prizadel močan potres z močjo 6,9 stopnje po Richterjevi lestvici. Uničil je številna mesta in povzročil ogromno škode na infrastrukturi območij Concepción, Valparaíso, Talca in na otokih Juan Fernández. Potres je sprožil tudi visoke valove, ki so poškodovali obalna mesta, mesto Chaitén v pokrajini Los Lagos pa je še vedno ogroženo zaradi aktivnosti bližnjega ognjenika Chaitén. Popotniki, ki se odpravljajo v Čile, morajo biti torej na ogroženih predelih še vedno pozorni.

Na čilsko reprezentanco je lahko ponosna vsa Južna Amerika
A trenutno Čilenci ne govorijo o potresu, ne mislijo na njegove posledice, edini zadevi, ki sta trenutno pomembn, sta nogomet in njihova nogometna reprezentanca. Z navdušujočimi tekmami v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo je ta 17-milijonski špansko govoreči narod dokazal, da bo lahko Južna Amerika na Čile več kot ponosna. Na prvenstvu jih je že v predtekmovanju čakala dokaj težka skupina, a če gre verjeti njihovemu zagonu in prvima dvema odličnima predstavama, jim bo uspelo: z razumom ali s silo.

Deset stvari, ki jih morate vedeti o čilski nogometni reprezentanci:
10.
Vzdevek čilske nogometne reprezentance je La Roja (rdeči) zaradi njihovih rdečih dresov.

9. Čile je svoje kvalifikacijske tekme odigral na nacionalnem stadionu (Estadio Nacional) v prestolnici Santiago de Chile. Po vojaškem udaru leta 1973 so stadion kar nekaj mesecev uporabljali kot zapor za politične nasprotnike in ni težko verjeti, da je gledanje tekme na tem stadionu za nekatere ljudi precej travmatična izkušnja.

8. Čile je prvič igral na prvem svetovnem prvenstvu leta 1930. Takrat so premagali Mehiko in Francijo, a so izgubili z Argentino, ki je preprečila njihovo napredovanje. Morda je tokratno prvenstvo priložnost za maščevanje.

7. Selektor čilske reprezentance je Argentinec Marcelo Bielsa, ki ga igralci kličejo kar El loco Bielsa (nori Bielsa). Je fanatičen nogometni navdušenec in bo o igri z žogo govoril tudi po več ur, če ga bo kdo spodbudil. V Čile je pripeljal napadalen način igre in dosegel odlične rezultate. Čile se je na prvenstvo kvalificiral s točko zaostanka za Brazilijo, a z več zmagami. Zagotovo je to reprezentanca, ki je ne gre podcenjevati.

6. Čile še nikoli ni zmagal v ameriškem pokalu (Copa America), a je že štirikrat zasedel drugo mesto. Zagotovo lahko doseže več.

5. Marcelo Salas je najboljši igralec čilske čete, saj je za Čile dosegel že 37 zadetkov. Njegov vzdevek je El Matador (morilec), za reprezentanco pa je igral med letoma 1994 in 2007.

4. Največ nastopov za čilsko nogometno reprezentanco ima Leonel Sánchez, ki je za La Rojo med letoma 1955 in 1968 nastopil kar 84-krat. Danes 70-letnika v Čilu še vedno slavijo na vsakem koraku.

3. Fifa je Čile pred letošnjim prvenstvom uvrstila na 17. mesto, takoj za Slonokoščeno obalo. Najvišje mesto, šesto, so dosegli leta 1998, a z norim Bielso si lahko obetajo, da bodo kmalu znova dosegli ali presegli najvišjo uvrstitev.

2. Največja zmaga Čila je čile dosegel leta 1997, ko so čilski nogometaši s 7:0 premagali Armenijo. Zagotovo bi si želeli, da bi se na letošnje prvenstvo uvrstila tudi Armenija.

1. Letošnji nastop Čila je že osmi na svetovnih prvenstvih. Najboljši rezultat so dosegli leta 1962, ko so zasedli tretje mesto. Letos bodo to sicer težko presegli, saj jih na poti čaka huda konkurenca, a čilske reprezentance nikakor ne smemo podcenjevati, saj lahko z dobro igro celo presenetijo.