Ushuaia velja za izhodišče za ogled narave in živalstva Ognjene zemlje. Foto: EPA
Ushuaia velja za izhodišče za ogled narave in živalstva Ognjene zemlje. Foto: EPA
Gradnja poteka v izredno zahtevnih pogojih
Zaradi omejitev ozemelj gredo novogradnje višje in višje. Foto: Reuters

Tuji turisti množično derejo na jug sveta, saj je po devalvaciji pesa leta 2001 Argentina postala ena najcenejših turističnih držav. Bogati obiskovalci pridejo na ogled znamenitosti Ognjene zemlje s številnim luksuznimi križarkami, ki zaplovejo v južnoameriške vode v poletnih mesecih, medtem ko je na severni polobli zima.

Magnet so arktične živali
Številčnejši popotniki, ki si želijo atraktivno, a negostoljubno divjino ogledati od blizu, priletijo z letali iz 3 tisoč kilometrov oddaljenega Buenos Airesa. Pred 10 leti je v znamenitem kanalu Beagle delovalo 15 turističnih ladjic, zdaj jih je že okoli 300. Seveda gavči niso stali križem rok ob navalu turistov in so poštevno zavihali rokave, da bi ustregli zahtevam in muham sodobnih turistov, ob tem pa naleteli na težave.

Prehitra kaotična rast
"Turizem je prinesel številna delovna mesta. Tukaj imamo nadpovprečne plače. Toda po drugi strani nismo imeli nobenih načrtov o namestitvi novih priseljencev," je pojasnil bistvo težave Ruben Dominguez, eden izmed uspešnih priseljencev iz glavnega mesta. Prebivalstvo Ushuaie je s 40 tisoč naraslo na več kot 65 tisoč stalnih prebivalcev, zaliv, v katerem leži mesto, je že povsem zazidan, zato so se cene stanovanj povišale. Posledica tega so barakarska naselja (villas), ki so tako značilna za predmestja Buenos Airesa.

Bo oblast uresničila napovedi?
Guverner province Ognjene zemlje je zdaj naročil načrt, po katerem bodo zavarovali mestno okolico, hkrati pa v sosednjem zalivu zgradili novo turistično naselje, ki bo temeljilo sožitju z naravo. Investirali bodo tudi v šolstvo in zdravstvo ter tako omogočili nadaljnji razvoj turizma na tej skrajni zemeljski točki.

T. G.