Laguna Tonček nosi ime po Slovencu Tončku Pangrcu, ki je zavzeto raziskoval planine nad argentinskim mestom San Carlos de Bariloche. Foto: RTV SLO/E. M.
Laguna Tonček nosi ime po Slovencu Tončku Pangrcu, ki je zavzeto raziskoval planine nad argentinskim mestom San Carlos de Bariloche. Foto: RTV SLO/E. M.

Kako opisati Patagonijo, ki na jugu Argentine in Čila pokriva kar 900.000 kvadratnih kilometrov? Kot deželo, kjer se visoki vrhovi Andov, ki se raztezajo na njenem zahodu kot neprebojen zid, dotikajo neba? Ali kot deželo, kjer se v številnih jezerih različnih barv, ki jih napolnjujejo potočki iz sosednjih ledenikov, zrcalijo zvezde?

Mogoče kot pokrajino modrega oceana in peščenih sipin, kjer gnezdijo številne kolonije pingvinov in se na soncu sončijo družine morskih levov, tjulnjev in morskih slonov? Ali celo kot pokrajino praznine, redke rjavkaste trave in oddaljenih obzorij, po katerih se dneve in noči podi veter ter spremlja redke popotnike? Prav ta neskončna praznina, ki jo le sem ter tja sekajo struge lenobnih rek, zavzema najobširnejši del patagonskega ozemlja. Ne smemo pa pozabiti na pokrajino ekstremov, kjer se srečajo planine in ocean - na Ognjeno zemljo ali za veliko ljudi čisto pravi konec sveta. Odgovor je preprost, Patagonija v sebi združuje vse našteto in še veliko več.
E. M.































Pot do lagune Tonček se vije skozi barvito pokrajino rdeče zemlje, potočkov s kristalno čisto vodo in rumenih zlatic. Foto: RTV SLO/E. M.
Konj je v Patagoniji zvesti prijatelj ter nepogrešljiv in marljiv nosač tovora. Foto: RTV SLO/E. M.
Sončni zahod neskončno obzorje nad prostrano patagonsko pokrajino spremeni v paleto barv. Foto: RTV SLO/E. M.
Polotok Valdes ob Atlantskem oceanu predstavlja bogat naravni park za številne kolonije pingvinov, morskih levovov, slonov in tjulnjev. Foto: RTV SLO/E. M.
Pogosto vam tam pot prekriža tudi pasovec. Foto: RTV SLO/E. M.
Na polotoku Valdes je mogoče najti le eno vasico, preostalo območje pa pripada izredno bogatemu rastlinstvu in živalstvu. Foto: RTV SLO/E. M.
Pogosto vas tam spremlja tudi radovedno oko magelanskega pingvina. Foto: RTV SLO/ E. M.
Na poti po Patagoniji je običajen in tudi nujen obred pitje čaja mate, ki stke marsikatero novo prijateljtvo. Foto: RTV SLO/E. M.