Desetletji nemotene gospodarske rasti sta iz Santiaga naredili eno najmoderniejšh mestnih središč. Foto:
Desetletji nemotene gospodarske rasti sta iz Santiaga naredili eno najmoderniejšh mestnih središč. Foto:
Palacio de la Moneda - palača, kjer je bil umorjen predsednik Allende.

V čilski prestolnici bodo turistom od 10. decembra ponujali poseben turistični ogled mesta. "Pot spomina" bo obiskovalce mesta vodila po 14 krajih, kjer so bile v letih 1973-1990 storjene hude kršitve človekovih pravic, poroča španski časnik El Pais.

Pot bo tako med drugim vodila mimo palače La Moneda, kjer so leta 1973 med vojaškim udarom umorili takratnega predsednika države Salvadorja Allendeja. V palači bo na ogled njegova delovna soba, ki so jo obnovili tako, da je urejena, kot je bila na dan državnega udara. Pot bo vodila tudi mimo obeh mestnih stadionov, ki sta bila kmalu po državnem udaru koncentracijski taborišči.

Iz zgodovine se je treba učiti
"Pobuda je nastala, da ostane vedenje o tem, kaj se je dogajalo. Nikoli več se ne smejo zgoditi takšne kršitve človekovih pravic. Projekt pomeni na neki način tudi oddolžitev žrtvam in generacijam, ki so živele v času diktature," je za El Pais dejala ministrica za državno lastnino Romy Schmidt.

Mož, ki je nekoč izjavil, da "se v tej državi ne premakne niti list, ne da bi jaz za to vedel"
Augusto Pinochet, ki je Čilu vladal z železno roko med letoma 1973 in 1990, je, star 91 let umrl decembra 2006 zaradi težav s srcem. Pod njegovo diktaturo so se dogajali množični poboji političnih nasprotnikov, nasilna zatiranja protestov in izgnanstvo na tisoče Čilencev.

A. J.