Ponoči dobi središče Quita poseben čar. Foto: EPA
Ponoči dobi središče Quita poseben čar. Foto: EPA

Omenjena četrt v Quitu je popolnoma drugačna, kot je bila pred osmimi leti. Takrat so bile ulice preplavljene s kriminalom, neurejene stavbe pa so človeku vzbujale občutek, da je v getu. Leta 2000 je bil pod direkcijo župana Paca Moncaya sprejet načrt za izkoreninjenje kriminala z ulic in obnobitev razpadajočega zgodovinskega središča mesta.

Načrt še ni končan, ulični kriminal še vedno predstavlja določeno težavo, vendar pa so arhitekti in lastniki restavracij že končali več kot 200 obnovitvenih projektov, vključno z mestno katedralo, tremi zgodovinsko znanimi gledališči, s trgi, samostani, cerkvami in z nizom kolonialnih domov in zgradb.

Štiri zgodovinsko znane stavbe so preuredili v razkošne hotele in restavracije, ki ponujajo ekvadorsko hrano. Novo rojstvo Quito spreminja iz tranzicijske točke na poti v amazonski gozd in v Galapoagos v avtentično destinacijo za turiste.

Pred kratkim so bile fasade zgradb v omenjeni četrti pobarvane na svetlo zeleno in žametno modro, kar obiskovalcu vzbudi občitek, da je v velikonočni pravljični deželi. Graščine, ki so jih v preteklosti spremenili v manjša stanovanja, spet prevzemajo staro slavo. Z ulic so se umaknili tudi ulični prodajalci različnih izdelkov, ki so videz kazili s svojimi neonskimi lučmi, svoje izdelke pa zdaj ponujajo v zaprtih mestnih nakupovalnih središčih.

Z letališča v četrt Quito Historico lahko s taksijem prispete za dobrih 10 evrov, taksistu pa recite, da vas pelje na Trg neodvisnosti (Plaza de la Independencia, znan tudi kot Plaza Grande), vendar pa se za ceno dogovorite, še preden vstopite v taksi. Ko enkrat prispete v mesto, pa so vse znamenitosti dosegljive tudi peš.