V Rio de Janeiru v 630 favelah živi približno milijon in pol ljudi. Foto: EPA
V Rio de Janeiru v 630 favelah živi približno milijon in pol ljudi. Foto: EPA
Po ulicah favel se pripadniki različnih tolp suvereno sprehajajo z orožjem v rokah. Foto: EPA

Večina izginulih, kar 70 odstotkov, je bilo žrtev preprodajalcev z drogami, policije ali pa paravojaških milic, ki narekujejo življenje v favelah. Ta številka je kar 54-krat večja od števila izginulih med obdobjem vojaške diktature.

Podatke o izginulih in pogrešanih je posredovala brazilska policija oz. njen oddelek za umore, objavil pa jih je dnevnik O Globo, kot prvega v seriji prispevkov "Demokracija ne doseže favel", s katerim si želi opozoriti na dejstvo, da trgovina z drogami vse preveč kroji življenja približno milijona in pol ljudi, ki živijo v 630 favelah v mestu.

Na tisoče družin v favelah preživi leta brez kakršnih koli novic o pogrešanih, predvsem mladih, ki so bili žrtve nesmiselnih spopadov med tolpami in zakopani na neznanih krajih, da bi se izognili nepotrebnim sporom s policijo in sodstvom. Španski dnevnik El Pais poroča, da naj bi nekateri preprodajalci droge na zaslišanjih policiji povedali, da naj bi izginule osebe, preden so jih ubili, tudi brutalno mučili.

Trgovina z drogami narekuje življenje v favelah
Jose Gregori, nekdanji brazilski pravosodni minister in trenutni predsednik Komisije za človekove pravice države Sao Paulo je povedal, da je izginotje ljudi in skrivanje trupel posledica naraščujočega nasilja v favelah, kjer za prebivalce ne veljajo enake pravice, kot jih imajo preostali prebivalci Rio de Janeria. Po njegovem mnenju v brazilskih favelah veljajo posebni zakoni, ljudje pa živijo v hujšem strahu in terorju, kot pa se je to dogajalo v času diktature. Trgovina z drogami je tista, ki narekuje način življenja in postavlja svojevrstne zakone.