Starodavno inkovsko mesto uničujejo turisti in izpuhi iz številnih avtobusov, ki obiskovalce dovažajo visoko v andsko gorovje. Foto: EPA
Starodavno inkovsko mesto uničujejo turisti in izpuhi iz številnih avtobusov, ki obiskovalce dovažajo visoko v andsko gorovje. Foto: EPA
Eiffelov stolp
Eden glavnih favoritov za novo svetovno čudo je Eiffelov stolp v Parizu. Foto: EPA

Fundacijo “sedem novih svetovnih čudes” je leta 2001 ustanovil švicarski pustolovec Bernard Webber z namenom zaščititi človeško dediščino. Za kako veliko stvar gre, priča tudi novica, da se je v glasovanje aktivno vključila tudi perujska vlada.

Že med sedmimi ...
Tamkajšnja oblast, ki skuša pospešiti turizem, poziva prebivalce in turiste naj glasujejo za inkovsko svetišče Machu Picdhu. Po besedah Marie Seminario, glavne promotorke perujske turistične organizacije, je Machu Picchu že med najboljšimi sedmimi izmed 21 finalistov. Na začetku je bilo v konkurenci 77 krajev iz vsaega sveta.

... a želijo si številke ena
To moramo zdaj še utrditi. Idelano bi bilo, če bi bili številka ena. Menimo, da je zdaj čas za veliko kampanjo,” je prepričana Seminariova. Plakati na ulicah pozivajo prebivalce Peruja, da oddajo svoj glas za dobro očuvan biser ob vznožju gore. Obiskovalci Machu Picchuja dobivajo letake z navodili, kako glasovati po internetu ali telefonu. Z naslednjim tednom se bo začela kampanja tudi na nacionalni televiziji in pri nekaterih letalskih prevoznikih.

Eiffelov stolp, Tadž Mahal ...
Med glavnimi kanidati za sedem novih svetovnih čudes so Eiffelov stolp v Parizu, Tadž Mahal v New Delhiju in moskovska katedrala Sv. Bazilija na rdečem trgu. Doslej je bilo oddanih več kot 20 milijonov glasov. Med drugimi sta že izločena poševni stolp v Pisi in most Golden Gate v San Franciscu.

Od starih čudes preživela le piramida
Izmed starih svetovnih čudes je preživela le Keopsva piramido v Egiptu. Preostala svetovna čudesa so viseči vrtovi v Babilonu, svetilnik v Aleksandriji, Artemidin tempelj v Efezu, kip Zevsa v Olimpiji, Mavzolejeva grobnica v Halikarnasu in kolos na Rodosu.

Glasujte tudi vi na www.new7wonders.com/index.php.