Vas na letalu vznemiri vsak nenavaden zvok? Vas ob opazovanju premikanja kril skozi okno grabi panika? Morda vam lahko pomaga že nekaj enostavnih, a dragocenih pojasnil in nasvetov. Foto: EPA
Vas na letalu vznemiri vsak nenavaden zvok? Vas ob opazovanju premikanja kril skozi okno grabi panika? Morda vam lahko pomaga že nekaj enostavnih, a dragocenih pojasnil in nasvetov. Foto: EPA
Dolge ure čakanja na letališču tudi iz največjih dobrovoljcev včasih naredijo prave živčne razvaline. A predstavljajte si, da bi se na pot odpravljali s parnikom in potovali dolge tedne ... Foto: EPA

V praksi pa je letenje nekaj drugega. Je čakanje, prenašanje torb, napetost, večurno sedenje in utrujenost ob prihodu na cilj. Po letih letenja in pogovorov z najrazličnejšimi potniki je Natalie Windsor, avtorica knjige How to Fly: Relaxed & Happy From Takeoff to Touchdown (Kako leteti: Sproščeni in srečni od vzleta do pristanka), odkrila, kaj je tisto, kar prakso približuje teoriji: Skrivnost je v tem, da veš, kaj se dogaja okrog tebe, je prepričana. S knjižico je želela izkušnjo letenja bralcem narediti navdihujočo, bolj enostavno in predvsem - zabavno. Pa če letite poslovno, počitniško ali na družinski obisk.

Nasvete iz omenjene knjižice vam bomo predstavili po poglavjih v več nadaljevanjih, začnimo pa, kot se začne priročnik - z nekaj zanimivimi dejstvi o letenju:
- Srečo imamo, da lahko svobodno potujemo: pred 150 leti so ljudje potovali s kočijami po prašnih cestah, pred 100 leti dolge tedne z ladjami, pred 50 leti so lahko potovali le zelo bogati in zelo pogumni, danes pa lahko potujemo vsi. Svoje najdražje zjutraj poljubimo v slovo, odletimo v tujino in se zvečer že v živo poslovimo od njih za lahko noč. Z letenjem lahko nadzorujemo čas in celo svet.
- Na letalo lahko sedemo v temačnem deževnem jutru in se že čez nekaj minut znajdemo sredi sončnega modrega neba nad oblaki.
- Ne bojte se oblakov, pravzaprav so sestavljeni iz drobnih ledenih kristalov in majcenih kapljic vode, oblikuje jih gibanje zraka in spremembe temperatur in višine. In čeprav ne moremo videti čeznje, pilotovi instrumenti lahko!
- Zakaj je nebo modro? Odgovor je zapleten, a na kratko: zaradi sončne svetlobe, ki je kombinacija vseh barv spektra, vsaka potuje na različni valovni dolžini. Ko svetloba pride do atmosfere Zemlje, nevidne molekule zraka razpršijo le modre in vijolične žarke, druge pa potujejo skoznje.
- Vsak predmet lahko v zraku leti, ne glede na velikost in težo, če le ima krila prave velikosti. Ostanimo pri tem, drugo prepustimo strokovnjakov.
- Propelerji in motorji služijo za odriv, kot mahanje s krili pri pticah.
- Ključ do gladkega letenja je uskladitev dviga in poriva - zato ne delajte panike, če se krila med letom premikajo: pilot tako umirja letalo. Tudi če vidite vodo, ki teče po krilih med letom, ne delajte panike: voda pogosto kondenzira na krilih.
- Ob vzletu letala se vam bo zdelo, da vas nekaj 'rine' v sedež. Ne bojte se, to (še) ni posledica letalske hrane, ampak sila pospeška.
- Včasih se vam na letalu zdi, kot da ste v trenutku postali lažji. Spomnite se na občutek vožnje v dvigalu in uživajte: nikoli več ne boste izgubili teže tako na hitro!
- Turbulenca je nekaj takšnega kot ovira na cesti - ne zganjajte panike, ko pilot naroči, da si zapnite varnostne pasove. Kmalu boste oviro prevozili.
- Kaj je bil ta zvok? Spet - ni razloga za paniko. Mogoče nalagajo prtljago, mogoče šumi klima, mogoče se zapirajo vrata, mogoče so to nove zavore, mogoče pa se odpirajo kolesa ali (namenoma!) "plahutajo" krila. Če se bo pojavil razlog za paniko, vas bo osebje pravočasno obvestilo!

A. K. po priročniku Natalie Windsor How to Fly