Prizor s Kanina. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Prizor s Kanina. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Zaradi ogromnih količin zapadlega snega, na strehah ga je od štiri do pet metrov, so morali danes na pomoč priskočiti tudi bovški gasilci.

"Snežno odejo je treba prekiniti. V snežni odeji obstaja več plasti, te se gibljejo skozi celo sezono in pritiskajo na naprave, na stebre, postaje," pojasnjuje obratovodja Jože Skočir.

"Bovški žičničarji so zato prisiljeni neprestano odstranjevati sneg, da ne pride do škode na napravah. In to že vso zimo. Stroški se kopičijo, prihodkov pa skoraj nobenih," je za Televizijo Slovenija poročal Miloš Batistuta.

Na Kaninu veliko snega, ki prinaša le stroške

"Pričakovali smo, da če ti nekdo prepove delati, da bo tudi pomagal, ampak kakor vem, je od države le malo tega prišlo," opozarja župan Bovca Valter Mlekuž.

Sorodna novica Za pokarantenski Kanin vstali sredi noči in celo prespali na parkirišču

"Samo za fiksne stroške in povračilo nekih stroškov – to ni povezano s povračilom plač delavcem, ker tisto moramo delavcem tudi izplačati – smo dobili 115.000 evrov," pritrjuje tudi direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič.

Kar pa ne zadostuje, saj je tokratna akcija že tretja tako obsežna to zimo, obratovali pa so le štiri dni, dodaja Batistuta.

"To terja plačevanje helikopterja, plačevanje ljudi, gorivo za teptalce in ti stroški nastajajo poleg vseh preostalih stroškov, ki seveda tudi so – elektrika, omrežnina, zavarovalne premije," našteva Božič Badaličeva.

Vse oči so zdaj uprte v deveti protikoronski sveženj pomoči. Od občinskega proračuna pa bo Sončni Kanin tudi letos, podobno kot pretekla leta, za običajno vzdrževanje in investicije dobil 250.000 evrov.

Čakanje na rdečo barvo in plazove

2200 metrov visoko smučišče Kanin leži v goriški statistični regiji, ki je glede na epidemiološke razmere črna regija, v kateri žičniške naprave v skladu z vladnim odlokom ne smejo obratovati.

Zaradi velike količine novozapadlega snega pa bo treba pred ponovnim odprtjem še pripraviti proge in sprožiti plazove.