Letališče Frankfurt-Hahn je v velikih težavah. Foto: EPA
Letališče Frankfurt-Hahn je v velikih težavah. Foto: EPA

Letališče Frankfurt-Hahn leži 120 kilometrov severozahodno od Frankfurta. Gre za nekdanje letališče ameriške vojske, ki se je nato spremenilo v komercialno, a od začetka pandemije covida-19 se bori z rdečimi številkami. Število potnikov je namreč močno upadlo, še vedno pa je pomembno za tovorni letalski promet.

Leta 2017 je kitajska skupina HNA od zvezne države Porenje-Pfalška za 15 milijonov evrov kupila 82,5-odstotni delež in tako postala največji vlagatelj v letališče. Preostalih 17,5 odstotkov deleža je v lasti sosednje zvezne države Hessen, piše Deutsche Welle. A nad družbo HNA so se lani nakopičili temni oblaki, saj je v začetku leta bankrotirala, nato pa so septembra še aretirali predsednika in izvršnega direktorja družbe. A predstavniki letališča so ves čas poudarjali, da to dogajanje ne bo vplivalo na delovanje letališča.

Zdravstvena kriza je poslovanje letališča močno okrnila, a njegove težave so se začele še prej, predvsem zato, ker je irska nizkocenovna družba Ryanair postopno preusmerjala promet na sosednja, večja letališča v bližini. Letališču se je dolg nabiral, obratovalo je lahko le še po zaslugi subvencij države.