Po spomladanskem valu epidemije je bil Kanin edino smučišče v Sloveniji, ki je sredi maja spet odprlo svoja vrata. Foto: BoBo
Po spomladanskem valu epidemije je bil Kanin edino smučišče v Sloveniji, ki je sredi maja spet odprlo svoja vrata. Foto: BoBo

Prejšnji konec tedna so žičnice že pognali v Kranjski Gori, na Krvavcu in Mariborskem Pohorju, ta teden še na drugem slovenskem visokogorskem smučišču Vogel, na Kaninu pa je prišlo do izpada električnega napajanja med postajama C in D krožnokabinske žičnice.

Sorodna novica Ni več treba gledati skozi okno in Kranjska Gora se zdi kot St. Moritz

Napako so zdaj sicer odkrili odtrgano žico pod postajo C in vzdrževalci so se danes zjutraj peš odpravili tja. Na mesto napake, ki je sicer približno dve uri in pol hoje oddaljeno od postaje B, jim je zaradi debele snežne odeje in težavnega terena uspelo priti šele po šestih urah. Napako so odpravili, tako da so daljnovod spet lahko priklopili na električno omrežje, smučišče Kanin pa je od 16.15 spet preskrbljeno z elektriko. Vzdrževalci Elektra Primorske so se v dolino vrnili s helikopterjem.

V Elektru Primorska ocenjujejo, da drugih napak na daljnovodu ni.

Elektrodistribucijsko omrežje Bovca in okolice vzdržuje Elektro Primorska, Distribucijska enota Tolmin. Direktor Jernej Kenda je danes povedal, da so napako zaznali v soboto popoldne in elektrovzdrževalci so še isti in naslednji dan peš šli v pregled, kolikor so jim razmere zaradi novozapadlega snega omogočale. Na omrežju, ki so ga na ta način lahko dosegli, niso našli napake. V soboto so zagotovili elektriko do postaje B krožnokabinske žičnice, na višje ležečih predelih pa odklopili električno napajanje.

Za pregled preostalih delov omrežja so nameravali uporabiti helikopter, ki pa zaradi vremenskih razmer v nedeljo in ponedeljek ni mogel poleteti, tako da so se obrnili na podjetje, ki izvaja polete z brezpilotnim letalnikom. Na ta način so v sredo preleteli daljnovod in odkrili napako odtrgano žico pod postajo C kaninske žičnice.

Sprožitev plazov je pogoj

Z italijanske strani pa bo predvidoma v četrtek priletel helikopter, ki bo sprožil snežne plazove, ki sicer vsako leto grozijo na progi Graben in Prevala. Sprožitev plazov je pogoj, da bi o odprtju smučišča sploh razmišljali, je pojasnila direktorica kaninskega smučišča Manuela Božič Badalič.

Poleg vsega pa nad vsemi žičničarji visi še negotovost, kaj bo z epidemiološkimi ukrepi po 23. decembru, le do takrat namreč za zdaj veljajo trenutne sprostitve ukrepov, ko je znova dovoljen žičniški promet.

Sorodna novica Za pokarantenski Kanin vstali sredi noči in celo prespali na parkirišču

Ni mobilnega signala, pokvarila se je vsa hrana

Kot je pojasnila Božič Badaličeva, se prekinitev električnega napajanja na Kaninu ni zgodila prvič.

Na Kaninu je trenutno okoli štiri metre snega. Zaradi izpada elektrike so si pri prevozu opreme pomagali s snežnimi teptalniki, s katerimi sicer že pripravljajo smučišče, je dodala direktorica.

Brez elektrike je bila zgornja postaja žičnice in vse sedežnice, poleg tega pa še restavracija z zamrzovalniki in hladilniki. V takšnih razmerah tudi niso še mogli preizkusiti delovanja žičniških naprav, kar pomeni, da še ne vedo, ali je letošnji sneg na napravah povzročil kakšno škodo.

Zavreči so morali tudi shranjeno hrano in pijačo, je še dodala Božič Badaličeva.