Tudi v Nemčiji v zadnjem obdobju posodabljajo železniško omrežje. Foto: EPA
Tudi v Nemčiji v zadnjem obdobju posodabljajo železniško omrežje. Foto: EPA

"Novembra je 52 odstotkov ICE- in IC-vlakov na končni cilj prišlo točno, pri čemer je okoli 75 odstotkov vlakov, ki vozijo na daljših razdaljah, na posameznih odsekih zamujalo ali vozilo počasneje zaradi gradbenih del," je za časopis Bild am Sonntag povedal tiskovni predstavnik Nemških železnic (Deutsche Bahn).

Če se povprečnemu slovenskemu železniškemu potniku na prvi pogled zdi, da omenjeni rezultat ni tako slab, pa so pregovorni natančni Nemci nad podatki precej razburjeni. Rezultat je namreč precej slabši kot lanskega novembra, ko je na zadnjo postajo točno pripeljalo 61 odstotkov istih vlakov, januarja je bilo stanje že kar dobro (73,2 odstotka vlakov je bilo točnih), nato pa je sredi leta odstotek točnosti začel strmo padati, dokler ni novembra, kot omenjeno, dosegel enega najslabših rezultatov v zgodovini.

Pri Deutsche Bahn priznavajo, da rezultat ni dober: "Tako slab odstotek točnosti ne odraža naših siceršnjih standardov in ne ponuja izkušnje, ki jo naši potniki od nas upravičeno pričakujejo," samokritično pravi predstavnik družbe. Vendar v isti sapi poudarja, da v večini za zamude niso krive Nemške železnice, ampak dela na progah.

V soboto so na Bavarskem vlaki povsem obstali. A ne zaradi del, ampak zaradi vremena. Foto: EPA
V soboto so na Bavarskem vlaki povsem obstali. A ne zaradi del, ampak zaradi vremena. Foto: EPA

Podobno kot pri nas se namreč po celotni Nemčiji izvajajo številna obnovitvena dela – teh je za kar 11 odstotkov več kot novembra lani –, zato v družbi opozarjajo, da se bo "stanje še poslabšalo, preden se bo izboljšalo", poročanje povzema Deutsche Welle.

Nemška vlada je namreč septembra skupaj z železnicami začela projekt celovite obnove oz. nadgradnje železniškega omrežja, ki naj bi potekal do leta 2030, v tem času pa je pričakovati številne zamude, odpovedi in preusmeritev vlakov.

Ta konec tedna so bile zamude nemških vlakov še večje, a tokrat ne zaradi del, ampak zaradi vremena. Kot smo že poročali, se je na Bavarskem zaradi močnega sneženja letalski promet popolnoma ustavil, velike težave pa so imeli tudi upravljavci vlakov in tramvajev.