Pobudo za prenovo je že v 90. letih prejšnjega stoletja dal Daniel Patrick Moynihan, a se je projekt med drugim tudi zaradi pomanjkanja denarja zavlekel. Novo postajo so po pokojnem legendarnem zveznem senatorju iz New Yorka tudi poimenovali.

Sedanji guverner Andrew Cuomo je s pobudo za ustanovitev javno-zasebnega partnerstva zvezne vlade, države in mesta New York ter različnih podjetij projekt oživil leta 2016, prenova newyorške znamenitosti pa je stala 1,6 milijarde dolarjev.

Ameriško mesto je zdaj bogatejše za prenovljeno 23.700 kvadratnih metrov veliko poslopje centralne pošte z razširjenim prostorom osrednje mestne železniške postaje Pennsylvania. V prenovljenem poštnem poslopju Jamesa F. Farleyja, ki zajema celoten mestni blok, novo postajo Pennsylvania, poleg 28 metrov visoke steklene strehe, nad osrednjim prostorom dopolnjuje tudi viseča ura, ki je bila narejena po izvirniku in je bila nekoč točka srečanj. Nova postaja tako malce spominja na staro.

Leta 2017 je bil kraj še gradbišče. Foto: EPA
Leta 2017 je bil kraj še gradbišče. Foto: EPA

Najprej so jo postavili že leta 1910, veličastno zgodovinsko poslopje pa so porušili leta 1963. Na njeno mesto so postavili športno dvorano Madison Square Garden, postaja pa se je tako preselila pod zemljo oziroma pod dvorano.

Prenovi sledijo tudi številne restavracije in trgovine

Najprej so morali obnoviti pročelje poštnega poslopja, nato pa so se lotili dela v notranjosti. Predelano staro pošto tako krasi tudi veliko umetniških instalacij, ki so stale skoraj sedem milijonov dolarjev. Poleg drugih so tam dela Kehindeja Wileyja, Stana Douglasa in Elmgreena & Dragseta. Ravno futuristična instalacija dueta, imenovana "Čebelnjak", ki jo sestavlja okrog 100 stebrov iz aluminija, ki rastejo navzdol iz stropa, med obiskovalci in potniki vzbuja največ pozornosti.

S postaje Pennsylvania odhajajo in prihajajo vlaki, ki potujejo po Long Islandu, New Jerseyju in celotnih Združenih državah Amerike. Tako kot Grand Central je tudi ta povezana z mestnim sistemom podzemne železnice. Pošta bo ohranila svoje prostore na vrhu uličnega stopnišča čez 8. avenijo od dvorane Madison Square Garden, presežek prostorov ogromnega poslopja pa najemajo različna podjetja. Kmalu bo imel tam prostore tudi Facebook, na postaja pa bodo številne restavracije in trgovine. Zdaj je sicer že vsem na voljo brezplačno medmrežje, poleg javnih strannišč pa je zagotovljen tudi prostor za dojenje.