San Diego - sonce, pesek in valovi. In očitno kraj, kjer živijo najsrečnejši Američani. Foto: Reuters
San Diego - sonce, pesek in valovi. In očitno kraj, kjer živijo najsrečnejši Američani. Foto: Reuters
Srečo se očitno da izmeriti. Foto: Reuters

To sončno južnokalifornijsko mesto je pristalo na prvem mestu seznama 100 najsrečnejših ameriških krajev, ki ga je sestavila revija Men's Health. Sledijo Baltimore (Maryland), Phoenix (Arizona), Wilmington (Delaware) in Richmond (Virginia).

"Sreča je v bistvu čarovnija našega sodobnega sveta," je povedal urednik revije David Zinczenko. "Ljudje morajo verjeti v srečo, ker jim ta omogoča poimenovanje življenjskih naključij, in ko nekaj poimenuješ, imaš več moči nad tem."


Povej mi, koliko uspeha na lotu imaš, in povem ti, ali si srečen
Da bi določili "količnik sreče", je revija analizirala podatke o mestih z največ loterijskimi zmagovalci in zmagovalci stav, z največ "zadetkov v prvo" na golfskih igriščih, najmanj udarov strel, najmanj smrti zaradi padajočih objektov in z najnižjo zadolženostjo zaradi igranja na loteriji in stavah.

Las Vegas, svetovna kockarska prestolnica, in še ena kockarska meka, Reno (oboje zvezna država Nevada), sta prav tako pristala v prvi deseterici. "Morate se zavedati, da Vegasa ne bi bilo, če bi bili vsi kockarji srečni ves čas," razlaga Zinczenko.

Na drugem koncu spektra sreča nedvomno ni na strani Charlestona v Zahodni Virginiji. To je namreč mesto z največjo stopnjo smrti zaradi padajočih objektov (kar štirikrat več kot v San Diegu), v njem pa ni niti enega zmagovalca lota ali hitrih stav. Med manj srečnimi so še tri južnjaška mesta: Tampa (Florida), Jackson (Mississippi) in Memphis (Tenessee).