Piran, gore, Bled in Ljubljana - to so priporočila Lonely Planeta za obisk Slovenije. Foto: Reuters
Piran, gore, Bled in Ljubljana - to so priporočila Lonely Planeta za obisk Slovenije. Foto: Reuters
Bled
Poudarjajo tudi Blejsko in Bohinjsko jezero, ki poleti sicer pritegneta množice, a se najde tudi dovolj skritih kotičkov, so zapisali. Foto: Reuters

Slovenija je na seznamu enega najvplivnejših turističnih portalov na svetu med destinacijami za "best value" – doživetja z najvišjo vrednostjo.

Lonely Planet je Slovenijo uvrstil na 10. mesto seznama destinacij z najvišjo vrednostjo, to je destinacij, ki obiskovalcem zagotavljajo nepozabna doživetja za najboljšo ceno. Ta svetovno znani in vplivni popotniški vodnik našo deželo opisuje kot destinacijo z vrhunskimi restavracijami in vinotekami, slikovitimi pokrajinami in neodkritimi majhnimi mesti. Še posebej vodnik priporoča odkrivanje slovenskih Alp, Ljubljane, Blejskega in Bohinjskega jezera, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).

"Umestitev na lestvico top desetih destinacij, ki ponujajo najvišjo vrednost za leto 2019, je za Slovenijo velika čast. Lonely Planet je ena izmed najuglednejših medijskih hiš na področju popotovanj, ki izpostavlja najbolj vznemirljive in izstopajoče destinacije na svetu. Umestitev naše dežele med destinacije, ki zagotavljajo visoko vrednost, nas izpostavlja kot destinacijo nepozabnih doživetij, ki popotniku še dolgo ostanejo v spominu," je dejala Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

"Potovanje je preprosto in ugodno"
"V enem samem dnevu lahko obiščete Piran, obalno mesto z benečanskim pridihom, se zapeljete čez alpske prelaze in občudujete dramatično gorsko pokrajino ter večerjate ob reki v središču Ljubljane," so pojasnili uvrstitev Slovenije v izbor. Poudarili so tudi vrsto dejavnosti v naravi, ki so finančno dostopnejše kot v drugih alpskih državah. "Ta žep Evrope v malem je odlična izbira za vse, ki želijo izkusiti najboljše strani celine, a jim primanjkuje časa ali sredstev," so zapisali na turističnem portalu. Slovenija je zanje tudi "kraj vrhunskih restavracij in vinotek ter neodkritih majhnih mest". Potovanje po državi je po oceni Lonely Planeta preprosto in ugodno, številne ceste in železnice pa ponujajo spektakularne vožnje. Poudarjajo tudi Blejsko in Bohinjsko jezero, ki poleti sicer pritegneta množice, a se najde tudi dovolj skritih kotičkov.

Boste našli kaj zase?
Na isti seznam so se uvrstile še egiptovska dolina južnega Nila, poljsko mesto Lodž, ameriški narodni park Great Smoky Mountains, Maldivi, ameriško mesto Houston, Argentina, Bangladeš, Albanija in Ekvador.

Države, ki bodo po mnenju Lonely Planeta prihodnje leto najbolj navduševale, so Šrilanka, Nemčija, Zimbabve, Panama, Kirgizija, Jordanija, Indonezija, Belorusija, Sveti Tomaž in Princ ter Belize.

Mesta, ki jih velja obiskati prihodnje leto, so Köbenhavn na Danskem, Šenzen na Kitajskem, Novi Sad v Srbiji, Miami v ZDA, Katmandu v Nepalu, Ciudad de Mexico v Mehiki, Dakar v Senegalu, Seattle v ZDA, Zadar na Hrvaškem in Meknes v Maroku.

Najboljše regije leta 2019 pa so italijanska dežela Piemont, gorovje Catskill v ZDA, severni Peru, tako imenovano Rdeče središče v osrednji Avstraliji, škotsko višavje in otoki, daljni vzhod Rusije, indijska zvezna država Gudžarat, kanadska provinca Manitoba, francoska regija Normandija in dolina Elqui v Čilu.