Prizor iz znamenitega predela Nyhavn v Köbenhavnu. Foto: Reuters
Prizor iz znamenitega predela Nyhavn v Köbenhavnu. Foto: Reuters
Novi Sad
Novi Sad se je na seznam uvrstil predvsem po zaslugi glasbenega festivala Exit, ki poteka v Petrovaradinski trdnjavi. Foto: Reuters

Po mnenju priznane avstralske založbe danska prestolnica navdušuje z razvejanimi kolesarskimi potmi, 15 restavracijami z Michelinovimi zvezdicami in sodobno arhitekturo, predvsem pa je to mesto, kjer je vedno kaj početi, so zapisali. Priporočajo tudi dnevne izlete v Roskilde na obisk znamenite katedrale, v muzej Louisiana in v Malmö na Švedskem.

Na drugo mesto najzanimivejših mest za turiste v prihodnjem letu se je uvrstil Šenzen na Kitajskem, ki se ga je zaradi zelo sodobne arhitekture, inovativnih okoljskih rešitev in hitre železniške povezave do Hongkonga prijel vzdevek "mesto prihodnosti". Poleg tega imajo obiskovalci na voljo pestro kulinarično in umetniško ponudbo ter več zabavnih tematskih parkov.

"Čeprav Novi Sad ni tako znan kot srbska prestolnica Beograd, je mnogo bolj trendovski. V mestu vlada mladosten utrip, h kateremu prispeva vsakoletni glasbeni festival Exit, mesto z vzdevkom srbske Atene pa bo prihodnje leto postalo tudi evropska prestolnica mladih," so zapisali.

V svoj izbor so uvrstili tako že zdaj turistično oblegana mesta kot odročnejša mesta in tista, ki se počasi postavljajo na noge po naravnih nesrečah. Seznam so oblikovali uredniki in novinarji Lonely Planeta.

Najbolj priporočena mesta za obisk v letu 2019:
1. Köbehavn, Danska
2. Šenzen, Kitajska
3. Novi Sad, Srbija
4. Miami, ZDA
5. Katmandu, Nepal
6. Ciudad de Mexico, Mehika
7. Dakar, Senegal
8. Seattle, ZDA
9. Zadar, Hrvaška
10. Meknes, Maroko