Z ukrepom se želijo izogniti gneči v soteski. Foto: BoBo/Mirko Kunšič
Z ukrepom se želijo izogniti gneči v soteski. Foto: BoBo/Mirko Kunšič

S tem upajo, da bo v soteski gneča manjša in bo zato njen obisk varnejši. V preteklih letih je bila namreč zlasti na vrhuncu sezone v soteski velika gneča, ki se je kazala predvsem pri srečevanju na ozkih poteh in na parkiriščih pred vstopnimi točkami.

Leta 2019 je sotesko, ki je za Postojnsko jamo in blejskim ter ljubljanskim gradom najbolj obiskana znamenitost pri nas, obiskalo okoli 400 tisoč ljudi.

Zaradi visoke številke obiskovalcev so že nekaj časa razmišljali o uvedbi enosmernega ogleda, zaradi trenutnih razmer pa je to postala nuja, je pojasnil Tomaž Bregant iz Turističnega društva Gorje, ki skrbi za sotesko. Tako bo ogled varnejši, saj ne bo srečevanja obiskovalcev, obisk pa bo tudi prijetnejši, ker ne bo tako velike gneče, pravi Bregant.

Ena izmed poti med drugim ponuja razgled na Bled. Foto: Reuters
Ena izmed poti med drugim ponuja razgled na Bled. Foto: Reuters

Vstop v sotesko pri brunarici v vasi Podhom

Vstop v sotesko bo le pri brunarici v vasi Podhom, izstop pa pri slapu Šum na Blejski Dobravi. Za vrnitev na izhodiščno točko bodo obiskovalci lahko izbrali zahtevnejšo krajšo pot čez Dobravo ali pa daljšo položnejšo pot čez Sveto Katarino z lepimi razgledi na Bled.

Čas ogleda se tako sicer precej podaljšuje. Obiskovalcem svetujejo, naj si za obisk rezervirajo od tri do štiri ure. Tisti, ki krožne poti ne bi zmogli, imajo že ob nakupu vstopnice možnost, da naročijo prevoz s kombijem.

Vstopnice za sotesko, ki za odrasle stanejo 10 evrov, je mogoče kupiti tudi po spletu. Prav tako se na prenovljeni spletni strani obiskovalci lahko seznanijo z novostmi in potekom krožnih poti.

Bregant je prepričan, da z uvedbo enosmernega ogleda obiskovalcev ne bodo za nič prikrajšali, temveč bo takšna pot zanje lahko še dodatno zanimiva. Tudi tisti, ki so sotesko že obiskali, bodo namreč lahko spoznali nova območja krožnih poti. Dodatno pa so letos v soteski pripravili več informativnih vsebin, med katerimi je, denimo, označitev rastlinskih vrst.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Želijo si, da bi obiskovalci prihajali peš

V Turističnem društvu Gorje si želijo, da bi čim več obiskovalcev tudi do soteske prihajali peš, saj je ena največjih težav parkiranje. Poleti ob vrhuncu sezone bo predvidoma znova delovalo osrednje parkirišče ob Lipu Bled.

Letos sicer glede na razmere ob epidemiji koronavirusa pričakujejo manjši obisk in večji delež domačih gostov. "Ne pričakujemo prevelikega navala, tako da bo doživetje zagotovo neprimerno lepše," je dejal podpredsednik Turističnega društva Gorje Janez Hudovernik.

V zadnjih dveh letih so v obnovo galerij soteske, infrastrukturo in spremljajoče objekte vložili okoli 450 tisoč evrov. V turističnem društvu pa si želijo razvijati tudi druge dele občine, ki med drugim ponuja Pokljuško sotesko, Pokljuko in dolino Radovne.