Letala Air New Zealand so pobarvana v črno barvo, ki velja za tipično novozelandsko barvo. Foto: AP
Letala Air New Zealand so pobarvana v črno barvo, ki velja za tipično novozelandsko barvo. Foto: AP

Gre pravzaprav za pobudo novozelandske uprave za civilno letalstvo, ki od svoje nacionalne letalske družbe zahteva, da od 31. maja do 2. julija tehtajo potnike na vseh mednarodnih poletih z letališča v Aucklandu.

Tehtanje je del programa, ki so ga poimenovali "raziskava mase potnikov" in je po njihovih besedah način za zbiranje podatkov o obremenitvi in razporeditvi mase letal, so sporočili iz letalske družbe. "Tehtamo vse, kar je na letalu, od tovora do obrokov na krovu in prtljage v prtljažniku," je dejal predstavnik družbe Alastair James. "Za stranke, posadko in kabinsko prtljago uporabljamo povprečno maso, ki jo dobimo s to raziskavo," je dodal.

Ker je število kilogramov zasebna stvar, ki je marsikdo ne želi razkriti, so pri družbi zagotovili, da bodo vsi zbrani podatki anonimni.

Potniki bodo ob prijavi na let tako morali stopiti še na digitalno tehtnico. Številka se ne bo izpisala na zaslonu, ampak bodo podatki poslani neposredno raziskovalcem.

"Vemo, da je stopiti na tehtnico lahko neprijetno. Strankam želimo zagotoviti, da nikjer ni vidnega zaslona. Nihče ne more videti vaše teže, niti mi," je dejal James.

To ne bo prvič, da bo družba Air New Zealand od potnikov zahtevala, da pred vkrcanjem na let stopijo na tehtnico. Domači potniki so v raziskavi sodelovali že leta 2021, raziskava za mednarodne potnike pa je bila zaradi pandemije takrat odložena, poroča CNN.