Air New Zealand se je vključil v 'tekmo' za najdaljši neprekinjen polet na svetu. Foto: EPA
Air New Zealand se je vključil v 'tekmo' za najdaljši neprekinjen polet na svetu. Foto: EPA

Šlo bo seveda za direktni polet brez vmesnih postankov. Kot so napovedali, bo linija začela delovati 17. septembra, potniki pa se bodo na letalu Boeing 787-9 dreamliner na dolgo pot lahko odpravili trikrat tedensko. Vozovnice je v spletni prodaji že mogoče kupiti. To bo prvič v zgodovini, da bodo Nova Zelandija in ZDA oddaljeni "le" en let stran.

Pravi maratonci, ki se bodo odločili za ta let, bodo v Aucklandu vzleteli ob 19.40 po tamkajšnjem času, 16 ur pozneje pa pristali na newyorškem letališču JFK. V nasprotno smer bo polet dolg 17 ur in 35 minut, kar pomeni, da bo šlo za enega najdaljših neprekinjenih komercialnih letov na svetu.

"Želimo zagotoviti, da bodo naši potniki po letu krov zapustili sveži, zato smo veliko vložili v to, da jim bo med letom prijetno in udobno. Vsekakor želimo, da doživijo izjemno izkušnjo," je dejal izvršni direktor družbe Greg Foran.

Trenutno najdaljši let med Singapurjem in New Yorkom

Trenutno za najdaljši potniški let velja povezava med Singapurjem in letališčem JFK v New Yorku, na kateri letijo letala družbe Singapore Airlines. Med mestoma je več kot 15.000 kilometrov razdalje, polet pa traja okoli 18 ur. Med najdaljšimi leti je tudi tisti med Perthom na zahodu Avstralije in Londonom, prestolnico Združenega kraljestva.

Še daljši let pa načrtuje avstralska letalska družba Qantas. Šlo naj bi za t. i. "projekt Sončni vzhod", ki predstavlja direktni polet med Sydneyjem in Londonom. Trajal bo kar 19 ur. Povezava bi že morala zaživeti, a ji je načrte prekrižala pandemija covida-19.

Najdaljši let glede na razdaljo pa je marca leta 2020 premagalo letalo družbe Air Tahiti Nui – kar 15.715 kilometrov, kolikor sta oddaljeni mesti Papeete v Francoski Polineziji in Pariz v Franciji. Običajno se letala na tej poti ustavijo v Los Angelesu, zaradi protikoronskih omejitev pa so morali takrat pot opraviti brez postanka.