Foto: BoBo
Foto: BoBo

Do zdaj je veljala zahteva, da test ne sme biti starejši od 24 ur, s 15. februarjem pa vlada v okviru sproščanj iz oranžne faze to veljavnost podaljšuje na tedensko.

Enako velja za delavce na smučišču, ki so v neposrednem stiku z uporabniki (npr. tisti, ki podajajo sidro), otroci do 12. leta pa testa še vedno ne potrebujejo, je na vladni novinarski konferenci pojasnil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec.

Izjema so prebolevniki in cepljeni

Negativnega testa pa ne bo treba predložiti tistim, ki imajo zdravniško potrdilo, s katerim bodo dokazali, da je od potrditve okužbe s testom minilo najmanj 21 dni oz. največ šest mesecev. Velja tudi dokazilo o cepljenju. Morebitno dokazilo o prisotnosti protiteles za zdaj še ne bo upoštevano.

Da bi se izognili ponovni zaostritvi ukrepov, pa je minister Vrtovec pozval k doslednemu spoštovanju zaščitnih ukrepov, npr. vzdrževanju zadostne medsebojne razdalje, ko čakamo na žičniško napravo.

Ker je vlada odpravila tudi omejitve gibanja na občino oz. regijo, to pomeni, da bodo od ponedeljka na posamezno smučišče lahko prišli smučarji iz vse Slovenije.

Žičničarji upajo na večji obisk

Z omilitvijo pogojev za uporabo žičniških naprav so zadovoljni tudi žičničarji, ki upajo, da bo sprostitev ukrepov skupaj z odpravo omejitev prehoda meja občin in statističnih regij ter šolskimi počitnicami pripomogla k povečanju obiska na smučiščih.

"Zaradi dozdajšnje ureditve, po kateri so se morali smučarji testirati na 24 ur, se marsikdo ni želel smučišču niti približati. Poleg tega je vse več ljudi covid-19 že prebolelo ali pa so se cepili, zato je bila takšna ureditev nesmiselna," je za STA dejala predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič.

V združenju zdaj na smučiščih pričakujejo več ljudi, k čemur bodo po njihovem mnenju pripomogle tudi odprava omejitev prehoda meja občin in statističnih regij ter šolske počitnice. Te bodo prihodnji teden za vzhodno polovico države, teden pozneje pa za zahodno.

Poudarila je, da razmere sicer še niso idealne, saj nekateri omejitveni ukrepi ostajajo. "Razumemo pa, da država pač mora poskrbeti za varnost državljanov in preprečevanje širjenja okužb," je dodala.

"Potrpeti bo treba še en konec tedna"

Številne iz vzhodne polovice Slovenije, ki s tem koncem tedna začenjajo zimske počitnice, pa zanima, zakaj se recimo ne bi sprostilo že v soboto, da bi lahko že ta konec tedna mirno odšli na smučanje.

"Po včerajšnji večurni razpravi s strokovno komisijo in strokovnjaki modeliranja, univerzitetnimi profesorji, smo prišli do zaključka, da se lahko v vsakem trenutku epidemija zopet dvigne. Zato smo se odločili, da tega konca tedna še ne sproščamo. Tudi vse izjeme, ki so vezane na tiste, ki želijo smučati, in na upravljavce smučišč, smo opredelili za ponedeljek. Ni bilo razloga, da bi zadevo sprostili že v soboto, torej potrpeti bo treba še en konec tedna, s ponedeljkom pa bo zadeva sproščena," je na novinarski konferenci odgovoril notranji minister Aleš Hojs.

Se pa povečuje obseg športa, ki je bil za zajezitev epidemije koronavirusne bolezni 19 dostopen le peščici registriranih in poklicnih športnikov ter individualni rekreaciji. Od ponedeljka bo dovoljena tudi brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do 10 športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje.

Glede avtošol in taksistov

Spremembe so tudi pri drugih prevozih. Inštruktor v avtošoli mora še naprej imeti 72-urni negativni izvid testa, kandidati pa ne potrebujejo več 24-urnega, ampak tudi oni le 72-urnega. Vsake tri dni pa se bodo po novem morali testirati tudi taksisti, za njihove stranke pa negativni izvid testa ni obvezen.