Vijoličasta polja. Foto: Miro Štebe
Vijoličasta polja. Foto: Miro Štebe
Velika Planina je ena očarljivejših destinacij v Sloveniji. Foto: Miro Štebe
Velika in Mala planina oviti v vijolično

Še pred štirinajstimi dnevi je bilo ponekod na planini tudi po več kot meter snega, zdaj pa pomlad na pašnikih Male, Gojške in okoliških planin že kraljuje s pisanimi zaplatami žafranov.
Zaljubljenci v Veliko planino vsako leto skrbno pazijo, kdaj bodo zacveteli žafrani, saj je njihovo cvetenje kratkotrajno. Cvetijo teden, deset dni, potem pa odstopijo prostor drugim spomladanskim rožam. Najemnik Domžalskega doma na Mali planini Lojze Ovijač pravi, da zadnje čase na Planino prihaja vse več obiskovalcev, ki pridejo prav zaradi cvetočih žafranov. O tem, ali žafrani že cvetijo, pa ga sprašujejo tudi po telefonu in spletu.

Žafrani so se najprej pojavili na nižjih planinah, Kisovcu in Marjaninih njivah, zdaj pa se postopno razcvetajo tudi na višje ležečih livadah. Prav te dni jih je največ na Mali in Gojški planini, sorazmerno veliko pa jih lahko najdemo tudi že na Veliki planini, le da je včasih treba vedeti, kje iskati. Na Planini je tudi veliko drugega pomladnega cvetja, še zlasti črnega teloha, v gozdu na nižjih legah pa je veliko tudi velikih zvončkov ali kronic.
Turistično unovčenje žafranov?
Ljubitelji Velike planine pravijo, da je zdaj mogoče manj žafranov, da jih je bilo včasih več in da so bile v prejšnjih letih gostejše tudi zaplate belih žafranov, drugi pa pravijo, da je količina cvetov odvisna tudi od vremenskih razmer in da letošnje verjetno za žafrane niso bile najboljše. Upamo, da imajo prav in da bo v prihodnjih letih spet še več žafranovih cvetov.

Tisti, ki prvič zagledajo poljane žafranov na planini, pravijo, da bi to lahko izkoristili v turistične namene tako, kot to počno na Planini pod Golico, in da bi Velika planina lahko postala znana po svojih žafranih prav tako kot Golica po narcisah. Vendar je cvetenje žafranov krajše kot pri narcisah, treba pa je tudi reči, da je žafranov veliko tudi drugod, vseeno pa jih nikjer ni toliko kot na Planini.

Tisti, ki imajo Planino v srcu, pa pravijo, da naj ostane kar tako, kot je, in naj žafrane prihajajo na Planino občudovat le tisti, ki jim to nekaj pomeni in ki imajo radi cvetje in naravo.
Miro Štebe

Velika in Mala planina oviti v vijolično