V gorah se vremenske razmere lahko hitro spremenijo, zato vedno previdno in z ustrezno opremo. Foto: Facebook/Gorska Reševalna Zveza Slovenije
V gorah se vremenske razmere lahko hitro spremenijo, zato vedno previdno in z ustrezno opremo. Foto: Facebook/Gorska Reševalna Zveza Slovenije

Zato gorski reševalci znova opozarjajo, da so razmere tam, na določenih mestih, še povsem zimske. Varljivo poletno vreme v nižinah je lahko tudi smrtonosna past, če se v visokogorje odpravite neprimerno pripravljeni ali opremljeni.

V nesrečah poškodovana tujca

Na Bovškem se je v četrtek huje poškodoval češki kolesar, na Tolminskem je na drevesu zasilno pristal grški jadralni padalec, ki k sreči ni utrpel poškodb, v Idriji pa se je danes pri padcu poškodoval motorist iz Nemčij. Medtem so na Jezerskem gorski reševalci pomagali skupini devet izčrpanih tujcev, jih del poti pospremili peš, nato pa so jih z vozili prepeljali v dolino.

Skupno je bilo letos v naših gorah že 206 nesreč, samo v zadnjih petih dneh kar 29. Zato predsednik GRZS-ja Gregor Dolinar opozarja: "Razmere v gorah so še vedno zelo zahtevne. Še vedno je veliko snega, kar predstavlja veliko nevarnost zdrsov, pa tudi vreme v tem času je lahko še zelo spremenljivo."

A kot dodaja bohinjski gorski reševalec Miha Arh, ni malo takih, ki se v visokogorje podajo povsem nepripravljeni. "Ker se podajajo na teren nepripravljeni in pridejo situacije, ko se ne morejo obrniti. Ko jih rešujemo, se velikokrat sklicujejo na aplikacije, a ne smemo verjeti vsaki aplikaciji."

Prav omenjene aplikacije so v zadnjem času krive za največje število nesreč v naših gorah, saj so izjemno priljubljene predvsem med tujimi turisti. Žal pa tudi tisti, ki se po informacije odpravijo v informativne centre v dolini, pravi podpredsednik PZS-ja Martin Šolar, pogosto ne dobijo pravih informacij.

"Pomanjkanje dobrega kadra na informacijskih mestih je velika težava. Vedno več je tudi turistov in vsi hodijo v gore. Vabimo jih v gore, hkrati pa sporočilo ni tisto pravo, saj so tudi pri nas zahtevne gore, tudi če so nižje, se je treba v gore odpraviti ali z vodnikom ali pa tako, da se na ture dobro pripravimo," je povedal.

Veliko je tudi zdrsov. Foto: GRZS
Veliko je tudi zdrsov. Foto: GRZS

Težava tudi fizična pripravljenost

In kot dodaja Miha Arh, bilo bi veliko manj nesreč, če bi se planinci držali markiranih poti. "Ljudje, ki niso vešči, naj se držijo urejenih poti, ki jih je v Sloveniji dosti. Takoj ko izgubimo markacije, se vrnemo do zadnje markacije. Če bi se držali markacij, ne pa gledali v svoj telefon, mislim, da bi imeli manj posredovanj."

V zadnjem času pa gorski reševalci opažajo tudi, da se v gore podaja čedalje več ljudi, ki za izbrano turo niso dovolj fizično pripravljeni, dodaja Gregor Dolinar. "Veliko je posredovanj, ker ljudje precenijo svoje sposobnosti. Neka tura je lahko v nekaterih razmerah dokaj preprosta, kmalu pa nekomu zmanjka kondicije in pripravljenosti."

Zato ob koncu napotek za vse, ki se boste v prihodnjih dneh in tednih podali v visokogorje – o turi zberite čim več informacij: zahtevnost poti, trajanje ture in odprtost planinskih koč ob poti. Vremenske razmere preverite na več spletnih straneh, v nahrbtniku pa še vedno ne smejo manjkati cepin in dereze.