Glavni namen akcije sta promocija planinarjenja in spodbujanje k dejavnemu preživljanju prostega časa v naravi in na svežem zraku. Foto: BoBo
Glavni namen akcije sta promocija planinarjenja in spodbujanje k dejavnemu preživljanju prostega časa v naravi in na svežem zraku. Foto: BoBo

Glavni namen akcije sta promocija planinarjenja in spodbujanje k dejavnemu preživljanju prostega časa v naravi in na svežem zraku, hkrati pa tudi ozaveščanje o odgovornem ravnanju do gorskega sveta in varnem obisku gora, so ob tem sporočili organizatorji, Planinska zveza Slovenije in spletni portal Siol.

Planinske koče bodo lahko uporabniki na spletnem portalu Siol ocenili na podlagi treh meril: urejenost, gostoljubnost in ponudba. Za vsakega izmed njih je mogoče koči dodeliti eno, dve ali tri točke, skupno pa lahko vsaka prejme največ devet točk.

Kot so pojasnili organizatorji akcije, lahko uporabnik za posamezno planinsko kočo glasuje le enkrat med celotnim glasovanjem, lahko pa na drugi strani glasuje za več različnih planinskih koč. Na koncu glasovanja bosta zmagali planinski koči, ki bosta v skupnem seštevku prejeli najvišje število točk oziroma najvišjo skupno oceno.

Ker akcija poudarek namenja tudi trajnosti in skrbi za okolje, organizatorji napovedujejo, da bo na koncu glasovanja k skupnemu seštevku točk, ki jih bodo posamezni koči podelili glasovalci, prišteli še dodatnih pet odstotkov točk tistim, ki imajo v letu 2023 certifikat do okolja prijazna planinska koča.

"Gre za tiste koče, ki zagotavljajo do okolja prijazno energetsko učinkovitost ter so zavezane k skrbnemu in celostnemu ravnanju do občutljivega gorskega okolja, njihovi oskrbniki pa si prizadevajo, da bi bili vplivi na neokrnjeno naravo in okolje čim manj moteči," so navedli organizatorji.

Lani sta bila zmagovalca akcije Mihov dom na Vršiču (v kategoriji naj planinska koča) in Krekova koča na Ratitovcu (v kategoriji naj visokogorska planinska koča).