Srednji slap Mostnice je visok nekaj pod 20 metrov. Foto: www.burger.si
Srednji slap Mostnice je visok nekaj pod 20 metrov. Foto: www.burger.si

Njena korita so dolga skoraj 2 km in visoka tudi do 20 m. Na koncu doline pada Mostnica v treh slapovih prek debele apnenčeve stene. Največji, srednji, je visok malo manj kot 20 m, polzi pa po kratkem žlebu ter kot spodnji slap - 5 m visok ,,konjski rep''- pada v velik zelen tolmun. Po toku navzgor sledijo manjši skočniki. Višje teče desni pritok Mostnice prek velikih, z mahom obraslih skal po 15 m visokem slapišču.

Voda, ki ima velik strmec in nosi s seboj mnogo peska, ima zelo veliko moč in brez večjih težav brusi skalnato strugo, zato se dno razmeroma hitro poglablja, nastale pa so tudi zelo ozke soteske s strmimi stenami, t. i. korita ali deber. Nastala so na obrobju gora, zlasti tam, kjer ledeniki ob taljenju zagotavljali dovolj vode.

Mostnica je potok, ki zbira vode z južnih pobočij Tošča, dela Uskovnice in Fužinskih planin. Rečica se je zarezala v apnenčaste pregrade. Prvih 600 m korit je popolnoma skritih obiskovalcem, navadno pa jih prvič srečamo pri Češenjskem mostu, ki je zgrajen na naravnem mostu.