Pred planinskim domom na Mrzlici so tudi igrala. Foto:
Pred planinskim domom na Mrzlici so tudi igrala. Foto:
Mrzlica se dviga nad Čečami
Mrzlica se dviga nad Čečami Foto: RTV SLO

Mrzlica (1122 metrov) sicer geografsko ločuje Zasavje in Savinjsko dolino, a hkrati zbližuje planince iz obeh pokrajin.
Prav zato je Mrzlica priljubljena točka za planince iz Zasavja in Savinjske doline, ki se vsako leto srečajo tudi na Srečanju Zasavčanov in Savinjčanov.

Poleg te prireditve je pri koči na Mrzlici še vrsta drugih. Med najbolj obiskanimi in priljubljenimi, v poznih popoldanskih urah za starejše, v večernih pa za mlajše planince, je vsakoletni nočni Miklavžev pohod z baklami.

Na Mrzlico iz Čeč
Veliko ljudi se na drugi najvišji hrib Zasavskega hribovja povzpne iz Čeč, vasi med Trbovljami, Hrastnikom in Preboldom. Če avtomobil pustite pri cerkvi sv. Katarine, se peš povzpnite po najstrmejši cesti. Po cesti vas bo pot nekaj časa vodila po asflatu, kmalu pa se bo ta podlaga spremenila v makadam. Pri kmetiji Vrhar iz ceste zavijete po robu pašnika, seveda je ta pot dobro označena. Od tam kmalu stopite v gozd, ki vas po manj strmi gozdni cesti pripelje do ceste, ki vodi na Mrzlico. Če imate raje gozdne poti, zavijte, tik preden stopite na cesto, na pot, ki vzporedno teče ob cesti. Ta pot vas bo neka časa vodila po gozdu, nato pa vas bo pripeljala do ceste, po kateri pridete na Mrzlico, kjer se lahko okrepčate v planinskem domu. Pot iz Čeč na Mrzlico bo trajala od 1 ure do ure in pol.

Pot lahko še nadaljujete
Iz Mrzlice lahko pot nadaljujete do planinske koče na Kalu in do planinskega doma na Šmohorju. Če pa imate dovolj hoje do Mrzlice in poti do drugih planinskih postojank ne boste nadaljevali, si morate obvezno vzeti čas (pet minut) in voljo, da se iz koče povzpnete prav na vrh Mrzlice, od koder bo v lepem vremenu čudovit razgled vse do Triglava.

N. G.