Zjutraj pobeljena Kredarica. Foto: Arso
Zjutraj pobeljena Kredarica. Foto: Arso

Ob 8. uri so na Kredarici izmerili 10 centimetrov snega, kar je največ, kolikor so namerili 1. septembra zjutraj od začetka meritev leta 1955, so zapisali na Agenciji za okolje.

Pri tem so poudarili, da to ni kakšen poseben rekord, saj so v prvih dneh septembra že večkrat izmerili 20 ali celo več centimetrov snega.

Razmere v gorah so tako že povsem zimske, opozarjajo pristojni. Gorski reševalci so včeraj popoldne in ponoči z Mangarta reševali nemško planinko, ki se z gore zaradi slabega vremena in snega ni mogla oziroma upala vrniti.

Kot so zapisali na upravi za zaščito in reševanje, so bovški reševalci planinko našli okoli 21. ure. Bila je nepoškodovana, a podhlajena in ni mogla hoditi. 16 reševalcev GRS Bovec jo je na nosilih prineslo do Mangartskega sedla, kjer so jo okoli tretje ure zjutraj predali reševalcem NMP Tolmin, so še pojasnili.

Vremenoslovci za naslednje dni napovedujejo postopno spet toplejše vreme – že konec tedna bo po njihovih navedbah spet poletno toplo, najvišja temperatura bo predvidoma med 25 in 30 stopinj Celzija.