Planincem vrh Kuma oznanja cerkev sv. Neže. Foto: MMC RTV SLO/Nejc Gole
Planincem vrh Kuma oznanja cerkev sv. Neže. Foto: MMC RTV SLO/Nejc Gole
Smučišče na Lontovžu
Ni za vrunsko in masovno smučarijo, je za za rekreacijo. Vsaj za otroke - smučišče na Lonotovžu. Foto: MMC RTV SLO/Nejc Gole
Oddajnik na Kumu
Zaradi oddajnika je Kum še bolj razpoznaven s sosednjih vrhov. Foto: MMC RTV SLO

"V prve rajde sopiham, si rokave zaviham, le počasi jo rijem navzgor. Nikjer ni konca teh rajd, za vsako nov je ovin'k, na koncu gozda zagledam Dobov'c." Tako zasavska skupina Orlek v svoji pesmi Na Kum najbolje opisuje začetek poti na zasavski Triglav.

Če boste pot, tako kot Orleki, začeli pri cementarni, potem pustite avtomobil pri železniški postaji v Trbovljah in se čez savski most zaženite v hrib. Pot vas bo vodila po strmi asflatirani in zato tudi precej dolgočasni cesti, kjer je za vsakim ovinkom nov ovinek.

Skoz' vas prešerno grem
Bolje je, da avtomobil pustite na Dobovcu (660 m) in si s tem prihranite del poti po cesti, kljub temu pa vam bo do vrha ostalo še 1 uro in 30 minut bolj ali manj strmega terena. Dobovec je verjetno ena izmed bolj umetniških vasi v Sloveniji. Tu se je namreč rodil literarni zgodovinar, dramatik in publicist Matjaž Kmecl, v tej vasi še vedno ustvarja slikar Janez Knez, čigar sin Dejan je med ustanovitelji glasbene skupine Laibach.

Na Lontovžu sem drugič počil
Z Dobovca pot sicer še vedno vodi po asflatirani cesti, vse do manjšega smučišča Lontovž, kjer lahko planinci, ki res ne marajo hoje po asflatu, prav tako pustijo avto. Tu se namreč odcepi pot v gozd, ki vas pripelje skorajda na vrh Kuma.

Že pod vrhom boste opazili televizijski oddajnik, ki so ga enote JLA med vojno bombardirale, kmalu za tem pa še cerkev sv. Neže. To so zgradili v srednjem veku, po požaru okoli leta 1600 pa tudi odnovili. Na vrhu je poleg oddajnika in cerkve tudi planinski dom. Že leta 1928 je posavska podružnica SPD v mežnariji opremila sobo za izletnike. Dvajset let pozneje je PD Trbovlje v mežnariji in njeni depandansi uradno odprlo planinski dom.

Takrat pogled se razlije
Na Kumu pa je v lepem vremenu vendarle najlepši razgled. Na severu in vzhodu vidimo Posavsko hribovje s Čemšeniško planino, Mrzlico, Kalom, Kopitnikom, Lisco. Za temi hribi oko opazi Raduho, Golte, Smekovec, Uršljo goro, Paški Kozjak, Pohorje, Konjiško goro in Boč. Na jugu se vidijo dolenjski griči, ki jih varujejo Gorjanci. Na zahodu se opazijo Snežnik, Javorniki in Nanos. Severozahod pa ponuja pogled na najvišje gore s Triglavom na čelu, pred njimi Polhograjsko hribovje in Škofjeloško pogorje ter Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe, kjer se najhitreje opazi Kamniško sedlo.

Mednaslovi so verzi iz pesmi Na Kum skupine Orlek.

N. G.