Novo kočo bodo predvidoma začeli graditi še ta mesec. Foto: MMC RTV SLO
Novo kočo bodo predvidoma začeli graditi še ta mesec. Foto: MMC RTV SLO

Slap Rinke, izvir Savinje, čudovita zelena narava in osupljivi razgledi na okoliške gore spremljajo na poti pohodnika, ki se iz Logarske doline vzpne na Okrešelj. Očarana sta bila tudi nemška turista: "Razgled je čudovit, ampak vzpon je pa kar strm."

A na vrhu planince pričaka žalostna podoba – ostanki pogorele koče. Frischaufov dom je bil izhodišče za mnoge vrhove, ki se pnejo nad Okrešljem: Skuta, Brana, Mrzla gora, Savinjsko sedlo. "Julija, avgusta, še posebej okoli 15. avgusta, ko imamo vsako leto mašo, je gor na tisoče ljudi," pravi oskrbnik koče na Okrešlju Boštjan Zajc.

Dom je pogorel lanskega novembra, v teh dneh odstranjujejo še zadnje ostanke ruševin, začetek novogradnje pa je odvisen predvsem od financ. "Trenutno imamo svojega denarja okrog 320.000 evrov, država nam je obljubila 400.000, tako da bi to za silo zadostovalo za ta objekt na Okrešlju," pravi predsednik Planinskega društva Celje-matica Brane Povše.

Miro Eržen, podpredsednik Planinske zveze Slovenije pa dodaja: "V teh dneh bo izdano gradbeno dovoljenje, začenja se urejati gradbišče in računamo, da bomo začeli s prvimi gradbenimi deli."

Novo kočo na Okrešlju bodo začeli graditi še ta mesec

A delovni stroji v teh dneh že brnijo. Prostovoljec Rajko Erjavec pravi: "Odstranjujemo kamne in sortiramo odpadke, da se vse pripravi za nadaljnjo gradnjo."

Upajo, da bodo trinadstropno kočo z okoli 50 ležišči pod streho spravili še letos in jo prihodnje leto dokončali. Do takrat pa planice vabi okrešeljska plaža, kjer si ljubitelji gora lahko odpočijejo in uživajo v razgledu na okoliške vršace.

Obnova ceste v Logarski dolini

V teh dneh Občina Solčava zaključuje tudi obnovo zadnjega dela ceste v Logarski dolini, in sicer od Doma planincev do obračališča pod slapom Rinka. Za celovito rekonstrukcijo kilometer in pol dolgega odseka, ki je v poletni turistični sezoni močno obremenjen, občina namenja skoraj 130 tisoč evrov. Izboljšana je voziščna konstrukcija, urejeno odvodnjavanje in položena nova asfaltna prevleka.

Obnovo še zadnjega dela ceste v Logarski dolini, in sicer od Doma planincev do obračališča pod slapom Rinka se zaključuje. Foto: MMC RTV SLO
Obnovo še zadnjega dela ceste v Logarski dolini, in sicer od Doma planincev do obračališča pod slapom Rinka se zaključuje. Foto: MMC RTV SLO