Helikopter je v štirih urah na Okrešelj poletel več kot 30-krat. Foto: TV Slovenija/Barbara Štor
Helikopter je v štirih urah na Okrešelj poletel več kot 30-krat. Foto: TV Slovenija/Barbara Štor

Slovenska vojska za planinsko zvezo letno opravi okoli 35 brezplačnih ur letenja, danes so pripadniki 151. helikopterske eskadrilje pomagali pri transportu materiala na slabih 1400 metrov nadmorske višine, za nov planinski dom na Okrešlju.

Foto: TV Slovenija/Barbara Štor
Foto: TV Slovenija/Barbara Štor

"Najtežje pri tem delu je, da odlaganje koristnega tovora, se pravi gradbenega materiala, poteka na zelo omejenem terenu, da to počnemo v visokogorju, da omamo še eno tovorno žičnico, ki tudi pelje gor in moramo biti zelo pozorni," pojasnjuje podpolkovnik Igor Lanišnik, poveljnik 151. helikopterske eskadrilje.

Helikopter je bil v zraku dobre štiri ure in v tem času je na Okrešelj poletel več kot 30-krat. Na vrh je prepeljal okoli 40 ton gradbenega materiala.

Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko je pojasnil, da se bodo konkretna gradbena dela po njegovih predvidevanjih začela v približno 14 dneh.

Planinci upajo, da bodo dom, v katerem bo lahko prespalo do 50 ljudi, odprli v roku dveh let, naložba je ocenjena na okoli milijon evrov, še vedno pa čakajo na obljubljeno državno pomoč 400 tisočakov. Kot je znano, je bil Frischaufov dom novembra lani popolnoma uničen v požaru.

S helikopterjem začeli voziti material za gradnjo koče na Okrešlju