Po oceni oskrbnikov je letošnja sezona v planinskih kočah med boljšimi glede na povprečje zadnjih petih let. Tri petine koč je imelo boljši skupni promet. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Po oceni oskrbnikov je letošnja sezona v planinskih kočah med boljšimi glede na povprečje zadnjih petih let. Tri petine koč je imelo boljši skupni promet. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Planinski dom na Kumu
Naključje je hotelo, da bo sklepno praznovanje za naj planinsko kočo ravno v nedeljo, ko bo tudi 25. kolesarski vzpon na Kum, tako da bo na zasavskem Triglavu pravo planinsko-kolesarsko mravljišče. Foto: PZS/Zoran Višnikar

Gospodarska komisija Planinske zveze Slovenije (PZS) je namreč ob koncu poletne planinske sezone izvedla oceno uspešnosti obratovanja planinskih koč na osnovi vprašalnika, ki je zajel primerjavo sezone v zadnjem petletnem obdobju glede na število gostov, število prenočitev, število prenočitev tujih gostov in oceno prometa. Povratne informacije so pridobili za dobro četrtino od 163 oskrbovanih planinskih koč, poleg katerih je v Sloveniji še 15 bivakov.

Po oceni oskrbnikov je letošnja sezona v planinskih kočah med boljšimi glede na povprečje zadnjih petih let. Tri petine koč je imelo boljši skupni promet. Po ocenah je bil ta glede na zadnje petletno povprečje višji za osem odstotkov. Tako obisk koč kot prenočitve so bili od petletnega povprečja višji za pet odstotkov, delež tujcev pa za osem odstotkov, je izsledke analize strnil strokovni sodelavec PZS-ja Dušan Prašnikar.

Delež tujcev se najbolj povečuje v visokogorskih kočah, kjer je za skoraj petino višji od povprečja, kar je odraz dejstva, da so visokogorske koče najprivlačnejše za obisk tujcev in najbolj turistično promovirane. Glede na zadnje petletno povprečje je bil najboljši obisk in promet v planinskih kočah v Karavankah. Tudi v Julijskih Alpah, sicer območju najbolj obiskanih planinskih koč v Sloveniji, kljub povprečnemu obisku ocenjujejo boljši promet. Koče Kamniško-Savinjskih Alp imajo malenkost boljšo sezono od povprečja zadnjih petih let. O slabšem obisku pa poročajo iz koč v Posočju in severovzhodni Sloveniji. Konec septembra večina planinskih koč v visokogorju zapre svoja vrata. Kljub temu od 163 oskrbovanih koč ostane tudi jeseni in pozimi odprtih ali delno odprtih 118 planinskih koč, večinoma ob koncu tedna in praznikih, nekatere pa tudi ves čas, kot so: Dom na Komni, Dom v Tamarju in Domžalski dom na Mali planini.

Skupaj bo v visokogorju vse leto odprtih 11 planinskih koč, od nižje ležečih pa predvsem koče, dostopne po cesti. Nekatere pozimi zaprte koče v visokogorju imajo zimske sobe. Letos je bil postavljen nov nadomestni bivak pod Skuto, Bivak II na Jezerih pa bo zaprt predvidoma do naslednje sezone, do takrat je v načrtu tudi gradnja novega bivaka v bližini zaprtega doma Petra Skalarja na Kaninu.

Za lastnike planinskih koč je do 15. novembra odprt razpis za sofinanciranje projektne dokumentacije za ekološko in energetsko sanacijo planinskih koč, na voljo jim je tudi brezplačna svetovalna pisarna v okviru PZS-ja. Za potrebe ekoloških in energetskih naložb v kočah je bilo letos izvedeno svetovanje za 12 planinskih koč.