S tem pogledom padalci poletijo z Vogarja. Foto:
S tem pogledom padalci poletijo z Vogarja. Foto:
Spodnje bohinjske gore
Izpred doma se jezera ne vidi, še vedno pa se nad drevesi dvigajo Spodnje bohinjske gore.

Na Vogar se lahko povzpnete iz Stare Fužine ob Mostnici čez Hudičev most do znamenja ob cesti na Voje. Do tja se lahko pripeljete tudi z avtomobilom. Od tam greste v gozd, kjer poteka pot na Vogar. Iz Stare Fužine do koče je ura in pol hoda.

Ena stran neba na dlani
Z roba planine, kjer je tudi zaletišče za padalce, je lep razgled na Bohinjsko jezero. Od tam vidimo tudi gore in planote, ki kotlino obdajajo. Na vzhodu je Pokljuka s planino Uskovnico. Na jugu zremo na Spodnje bohinjske gore, vse od Črne prsti prek Rodice, Vogla, Škrbine in Podrte gore do pobočij Komne. Vidi se tudi Triglav s sosednjimi vrhovi, a za to je treba iti na greben nad domom.

Dom je še nekaj minut hoda od planine, od koder je najlepši razgled na jezero. PD Železničar, ki je leta 1961 na tem mestu kupil pastirsko kočo, je ob svoji 20-letnici dom poimenoval po Dragu Kosiju, ki je bil eden izmed najmarljivejših delavcev pri gradnji doma.

Deset minut hoda od doma je še ena razgledna točka na Bohinj - spomenik padlim planincem železničarjem, ki so ga postavili leta 1962. Z Vogarja lahko krenete še na Pršivec ali planino Viševnik.

N. G.