Vsako leto slovenske gore obišče približno 3 milijone obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vsako leto slovenske gore obišče približno 3 milijone obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Značilna rdeče-bela markacija. Foto: Gore in ljudje

Letošnji dan planincev, ki poteka pod geslom Varno na planine in gore in ki so ga organizatorji namenoma pripravili pred planinsko sezono, je namenjen informiranju, druženju, izmenjavi izkušenj in preizkusu pripravljenosti za planinstvo, je v sredo na novinarski konferenci pojasnil predsednik planinske zveze Franci Ekar.

Slovenske gore po podatkih Planinske zveze Slovenije obišče letno okoli 3 milijone obiskovalcev, med tujimi turisti prednjačijo Hrvati (leta 2006 18 %), sledijo Nemci in Čehi (14 %) ter Avstrijci (9 %).

Prva markacija leta 1871
Del srečanja na Krimu, kjer organizatorji pričakujejo od 2.000 do 3.000 obiskovalcev, pa bo praznovanje rojstva utemeljitelja planinske markacije Knafelca.

Markacija, ta znamenita bela pika, obdana z rdečim kolobarjem, je po besedah načelnika komisije za planinske poti Toneta Tomšeta še danes likovno izčiščen in popoln znak, ki je obenem izviren, udomačen, prepoznaven in opazen. Prva s Knafelčevo markacijo označena pot je bila pot na Triglav, in sicer že leta 1871.

Knafelčeva markacija je postala skozi desetletja simbol slovenskega alpskega prostora. Z zakonom o planinskih poteh, sprejetim leta 2007, pa sta njena oblika in uporaba tudi zakonsko urejeni. Poleg tega, tako pravi Tomše, letos praznujemo tudi 130-letnico prve markirane poti v Alpah v Sloveniji in 140-letnico prve nadelane poti.

K. S.