Jasni zimski dnevi so kot nalašč za nekoliko drugačen stik z naravo. Foto: RTV SLO/A. L.
Jasni zimski dnevi so kot nalašč za nekoliko drugačen stik z naravo. Foto: RTV SLO/A. L.
Pogled z vrha v Ljubljansko kotlino
Na Ratitovcu boste vedni našli živo dušo. Foto: RTV SLO/A. L.

Pot na vrh ni nevarna in je z izjemo zimskega časa primerna tudi za malce bolj zahtevne družine z otroki. Z avtomobilom se je mogoče iz Železnikov povzpeti vse do vasi Prtovč, ki leži že na 1011 metrih nadmorske višine.

Avtomobil pustimo na parkirišču ob cerkvi, nato pa pot nadaljujemo med hišami. Do Ratitovca vodita dve poti. Ena zavije proti zahodu in nas do Krekove koče pod Gladkim vrhom – najvišje točke Ratitovca – vodi prek prevala Povden.

Večina poti je speljana skozi gozd, le proti koncu se drevesa razredčijo. Lažja pot je tista, ki iz Prtovča vodi med hišami bolj proti vzhodu.

Pozor na turne smučarje
Potem ko imamo enkrat za seboj gozd, pridemo v dolino Razor med Gladkim in Kosmatim vrhom. Zlasti v zimskih razmerah nato sledi še zelo zanimiv končni vzpon do gostoljubne Krekove koče, le paziti je treba, da nam poti ne prekriža kakšen turni smučar ali celo deskar. Pot je v splošnem varna, saj v nasprotju z drugimi vrhovi v zimskem času tod ni resne nevarnosti snežnih plazov, seveda pa je treba imeti vsaj osnovno zimsko opremo za hojo po snegu.

Od koče, ki je konec tedna odprta tudi pozimi, nas do Gladkega vrha loči le še nekaj korakov. Ratitovec je zaradi svoje lege in dostopnosti zelo prijeten in le redkokdaj osamljen vrh. Povrh vsega je trud zagotovo poplačan s čudovitim razgledom na Selško dolino in Ljubljansko kotlino.

RTV SLO/A. L.