Snežnik je visok 1.796 metrov. Nanj vodi lahka in dobro označena pot. Foto: MMC RTV SLO
Snežnik je visok 1.796 metrov. Nanj vodi lahka in dobro označena pot. Foto: MMC RTV SLO
Pogled na Kvarnerski zaliv
MMC RTV SLOPogled na Kvarnerski zaliv, pred katerim se dviga Učka, vabi na morje. Iz Ilirske Bistrice do Reke potrebujete le hip.

Pogled s Snežnika lahko ljubiteljem gora privabi željo po obisku Julijskih Alp ali italijanskih Dolomitov, ki se ob jasnem vremenu vidijo v daljavi. Ljubitelji morja se bodo morda po sestopu s Snežnika zapeljali do Reke, saj je pogled na Kvarnerski zaliv in tudi na slovensko morje zelo vabljiv.

Če se peljete iz smeri Postojna-Reka zavijte v središču Ilirske Bistrice levo. Na to vas bo opozorila tudi tabla Sviščaki. Do tega naselja počitniških hišic je iz Ilirske Bistrice 20 kilometrov, od tega polovico po dobri makadamski cesti.
A da boste lahko občudovali ta pogled, se je na ta notranjski vrh treba najprej povzpeti. Najlažji dostop je skozi Ilirsko Bistrico in čez Sviščake, do koder vodi dobra makadamska cesta. A ne bodite presenečeni, če bo ta na nekaterih delih zasnežena, čeprav je (morda) že maj.

Iz Sviščakov pot vodi skozi gozd, po katerem boste hodili večino izleta na Snežnik. Na zadnji tretjini poti drevesa izginejo, pot pa se vije med nizkimi borovci, kar je tudi priložnost za prvo občudovanje razgleda. Povprečen planinec potrebuje do vrha približno dve uri, v koči pa si lahko ogledate tablo z najhitrejšimi dostopi na vrh.

N. G.