Gospodična je točka na poti proti pod Trdinovem vrhom. Foto: J. K.
Gospodična je točka na poti proti pod Trdinovem vrhom. Foto: J. K.
Sv. Jera
Zimska idila na Sveti Jeri. Foto: J. K.

Trdinov vrh (1.178 m) je od nekdaj veljal za nekaj posebnega dolenjskim planincem. Hrib v vsakem letnem času sprejme veliko obiskovalcev.
Pot na vrh je primerna za vse starostne skupine, le v zimskem času je potrebno paziti na zaledenelo pot. Z avtomobilom se je mogoče pripeljati do vznožja Gorjancev v Gabrju, do planinskega doma na Gospodični (nekaj nad 800 metrov nadmorske višine) ali pa prav na vrh.
Z avtom se pripeljemo do razcepa pred vasjo Gabrje, kjer zavijemo levo in se odpeljemo še malo naprej do vznožja smučišča. Tu se začne naša pot, ki je najprej dokaj strma do vrha smučišča, nato pa se izravna. Pot se zatem rahlo vzpenja do razpotja, kjer desna pot vodi k Gospodični, mi pa gremo levo do lovske koče LD-a Brusnice.

Po krajšem počitku gremo proti Krvavemu kamnu. Do tam je planinska pot speljana delno ob cesti, delno pa po njej. Od Krvavega kamna hodimo po pragozdu, ki je na določenih predelih zelo strm. Kmalu pridemo do državne meje in do vrha nas loči le še 500 metrov. Na vrhu opazimo kar nekaj zanimivega. Televizijski stolp RTV-ja, razgledni stolp, vojašnico, dve cerkvi in razgledno točko. Z nje se nam odpre pogled na dolenjsko pokrajino in oddaljeni alpski svet. Opazimo tudi Snežnik.

Povratek

Vrnemo se po isti poti. Na polovici poti se lahko ustavimo na Gospodični in se okrepčamo.
Pot nazaj je primerna tudi za turne smučarje, le v začetku jih ovirajo drevesa, ki se jih v pragozdu ne sme odstranjevati.
J. K.